Onvermoeibare specialist van historisch verantwoorde strip

POSTUUM..

Joost Pollman

AMSTERDAM Afgelopen donderdag is de striptekenaar Jacques Martin op 88-jarige leeftijd overleden. Martin (1921) hoorde samen met Hergé, Bob de Moor en Edgar P. Jacobs tot de ‘Brusselse school’ en was specialist op het gebied van de historische strip. Van zijn reeks Alex zijn wereldwijd meer dan twintig miljoen exemplaren verkocht.

Na de Tweede Wereldoorlog tekende Martin Les Aventures de Jeune Toddy en een Indianenstrip rond de figuur Oeil de Perdrix (Patrijzenoog) voor het tijdschrift Bravo. Hij gebruikte de schuilnaam Marleb en werkte in een cartoonachtige stijl die niets gemeen had met de realistische klare lijn van zijn latere boeken. In 1953 trad Martin toe tot de studio Hergé en tekende mee aan avonturen van Kuifje, maar lanceerde ook zijn eigen series. Alex kreeg begin jaren vijftig gezelschap van de Rik Ringers-achtige held Lefranc, die twintig albums zou vullen. Eind jaren zeventig creëerde Martin samen met Jean Pleyers de reeks ‘Jhen’, die zich afspeelt in de Middeleeuwen. Zoals altijd waren de historische decors zeer verzorgd en didactisch verantwoord. De onvermoeibare Martin begon in 1983 aan Arno, zeven jaar later ontstond de serie Orion, en dan verscheen er ook nog eens een reeks die zich afspeelt aan het hof van Lodewijk de Veertiende, Lois.

Ondanks deze enorme productiviteit blijft Alex, herkenbaar aan zijn blonde krullen en een kort rokje, de spil van Martins oeuvre. Hij is de zoon van Astorix, een Gallisch stamhoofd, maar wordt geadopteerd door Honorus Galla Graccus, de gouverneur van Gallië, die hem een Romeinse opvoeding geeft. Alex is dus een Gallo-Romein, anders dan zijn opstandige soortgenoot Asterix. De strip Alex verscheen in 1948 voor het eerst in weekblad Kuifje en in 1956 als album bij uitgeverij Casterman. Er zouden 28 albums verschijnen. Vorig jaar werd De verdwenen stad uitgebracht; Martin was toen al blind en werkte samen met anderen, onder wie Rafael Morales en Gilles Chaillet. Alex was zo populair dat er een spin-off verscheen onder de titel De Reizen van Alex, die de held naar alle hoeken van het Romeinse Rijk brengen.

Wie over Alex praat, heeft het onvermijdelijk over het homo-erotisch gehalte van de strip. Niet alleen de ultrakorte togaatjes en de aandacht voor naakte torso’s geven daartoe aanleiding, maar ook de hechte vriendschap van Alex met de Egyptenaar Enak. In 1972 zei Martin hierover in het Franse stripinfoblad Falatoff: ‘Men zegt dat het een beetje dubieus is en dat is wel mogelijk. Zij zijn mediterranen en het kan best dat zij een heel intieme verhouding hebben. Enak is een mooi knaapje en in die tijd was een dergelijke relatie heel gewoon’. Op 30 januari 1988 zette het tijdschrift GaiPied de blonde stripheld naakt op de cover. Jacques Martin vond het best.

Joost Pollman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden