Onverbloemde liefdesverklaring van een dochter aan haar vader

Documentaire over de wonderbaarlijke loopbaan van een Nederlandse bankier in Hollywood.

Frans Afman en Mel Gibson. Beeld Hollywood banker
Frans Afman en Mel Gibson.Beeld Hollywood banker

Was iedere bankier maar zoals Frans Afman (1933-2011), denk je al snel bij de documentaire Hollywood Banker. Zijn dochter Rozemyn ontvouwt via talloze gesprekken met onder anderen Oliver Stone, Paul Verhoeven, Kevin Costner, haar moeder en vooral met Afman zelf de wonderbaarlijke loopbaan van deze Nederlandse bankier. In de jaren zeventig bedacht hij een constructie waarmee banken veilig films kunnen financieren.

Afman, eerst werkzaam bij Slavenburg's Bank en na de overname daarvan bij Crédit Lyonnais, financierde zodoende dik negenhonderd films, waaronder Hollywoodklassiekers als Three Days of the Condor (1975), Platoon (1986) en Dances with Wolves (1990).

Filmliefde

Afman handelde puur uit filmliefde, betoogt de documentaire overtuigend. Dat hoor je aan de warme woorden van de sprekers en dat zie je ook aan de twinkelingen in zijn ogen als hij zelf vertelt. Rozemyn Afman houdt de vaart en de prettige sfeer er intussen goed in, door de gesprekken in hoog tempo af te wisselen en te doorspekken met bijzonder archiefmateriaal. Dat Rozemyn een soort sprookjesjeugd had ('We speelden met de kinderen van Dustin Hoffman'), komt goed over.

Hollywood Banker is wel wat eenzijdig en eentonig: minder positieve geluiden geruchten dat Afman werd omgekocht, bijvoorbeeld worden summier behandeld. Begrijpelijk, de film is vooral een onverbloemde liefdesverklaring van een dochter aan haar vader. Maar het maakt wel nieuwsgierig naar wat een minder betrokken filmmaker met deze materie zou hebben gedaan.

Hollywood Banker. Regie: Rozemyn Afman. 82 min., in 4 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden