Ontwerpwedstrijd Duits museum: wie bedenkt in deze tijden van geweld een nieuw vredessymbool?

De Schirn Kunsthalle in Frankfurt opent op 1 juli een tentoonstelling voor de vrede. Speciaal daarvoor wordt een wedstrijd uitgeschreven waarin kunstenaars en ontwerpers het nieuwe symbool voor de vrede mogen ontwerpen. 'Wij vinden het de hoogste tijd voor een nieuw vredesteken', zegt directeur Philipp Demandt van het Duitse museum.

Tweede Kamerleden van verschillende politieke partijen en voorbijgangers vormen vredesteken op het Plein in Den Haag in 2009.Beeld anp

De 'moeder aller bommen' werd deze week boven Afghanistan afgeworpen. De dreiging van een oorlog hangt nadrukkelijk boven Noord-Korea. En aan het bloedige en schrijnende gewapend conflict in Syrië lijkt maar geen eind te komen.

Het zijn niet bepaald vreedzame tijden in de wereld. Juist daarom heeft de Schirn Kunsthalle in Frankfurt besloten een tentoonstelling over de vrede te organiseren. 'We willen onderzoeken hoe vrede eigenlijk werkt. Een vraag die vandaag de dag meer dan ooit belangrijk is', aldus directeur Philipp Demandt van het Duitse museum.

Nieuw symbool

Speciaal voor de tentoonstelling die op 1 juli begint, heeft de Schirn Kunsthalle ook een wedstrijd uitgeschreven waarin kunstenaars en ontwerpers worden opgeroepen een nieuw symbool voor de vrede te ontwerpen. 'Wij vinden het de hoogste tijd voor een nieuw vredesteken, een dat onze huidige opvatting van vrede weerspiegelt', licht Demandt toe in een verklaring.

Dat wordt nog een flinke klus. Het huidige gevorkte vredessymbool werd door de Britse kunstenaar en ontwerper Gerald Holtom in 1958 bedacht. Gebaseerd op de letters N en D van het semafooralfabet (het seinalfabet) was het teken bedoeld voor de campagne tegen kernbewapening - N.D. stond voor 'nuclear disarmament'. Later zouden hippies, tegenstanders van de Vietnamoorlog en de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) het logo gebruiken.

Merchandising-hit

Tegenwoordig is het vredesteken misschien wel het meest gebruikte symbool van protest in de wereld. En een merchandising-hit op tassen, T-shirts, pins en vlaggen. Niettemin hoopt de Schirn Kunsthalle op een 'vreedzame logorevolutie'. Het winnende vredesteken, dat door een vijfkoppige jury zal worden gekozen, wordt het gezichtsbepalende logo van de tentoonstelling. Daarnaast mag ook het publiek uit de tien finalisten een favoriet vredesteken kiezen.

En nu maar hopen dat het winnende ontwerp niet tegen dezelfde controverse oploopt als het huidige vredesteken van Holtom. Er kwam uit christelijk fundamentalistische kring regelmatig verzet omdat het logo zou lijken op het Nero-kruis, dat in de Romeinse tijd stond voor het vervolgen, martelen en doden van christenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden