Ontwerp voor theater aan Zuidas klaar

Architect Jo Coenen en theatertycoon Joop van den Ende hebben het ontwerp voor een nieuw musicaltheater in Amsterdam gepresenteerd. Het theater, met plaats voor 1850 bezoekers, moet in 2007 de deuren openen aan de Zuidas....

De Tent, het Strijkijzer, de Damesschoen, de Schelp, de Kubus en nog een dikke veertig andere ontwerpen schetste architect Jo Coenen voor het theater van Joop van den Ende. Allemaal verwees Van den Ende ze naar de prullenbak. Rond kerst vorig jaar raakte Coenen in een 'creatieve impasse'.

Begin januari kreeg de rijksbouwmeester een ingeving. Ooit ontwierp hij een torenachtig dijkhuisje dat in Zeewolde had moeten komen, maar dat nooit werd gebouwd. Dat ontwerp liet hij 'als een gelatinepudding in elkaar zakken', zodat de hoogte meer in de breedte werd uitgesmeerd.

Boven op een grote ondergrondse parkeergarage stapelde Coenen zaal, foyers, restaurant, kleedkamers en andere voorzieningen binnen een ronde wand die deels in zichzelf naar boven spiraalt. Een enorme glazen pui aan de voorkant met een ruitvormig stalen frame, ter plekke 'de netkous' gedoopt, biedt de musicalgangers straks een spectaculair uitzicht over A10 en Zuidas.

Joop en zijn vrouw Jeanine 'waren op slag verliefd' toen ze de uiteindelijke schetsen zagen. Als alles meezit, gaat het VandenEnde Theater in 2007 open.

Woensdag werd het ontwerp aan de media gepresenteerd, in het bijzijn van musicalsterren als Simone Kleinsma, Henk Poort, Danny de Munk, Carolina Dijkhuizen en Etiënne Poeder.Het theater komt in de plaats van een school tegenover de hallen van de RAI, in de oksel van de A10.

Het moet een landmark worden op de Zuidas, net als de 'klapschaats' van ING aan de andere kant van dit ambitieuze hoofdstedelijke uitbreidingsproject. Vóór het theater komt een groot plein met tachtig volgroeide platanen. Eromheen verrijzen in de loop der jaren woningen en kantoren.

Coenen werkt bij dit project samen met Arno Meijs, huisarchitect voor Van den Endes theaters in Nederland en Duitsland. Dat was wel nodig ook, zegt Van den Ende. 'Want waar Coenen in het begin mee kwam áánzetten . . .', zegt hij met gespeelde walging. 'Véél te lange gangen, loopjes die niet deugden . . .'

Van den Ende denkt dat het gebouw 'zeventig à tachtig miljoen euro' gaat kosten, waarvan Jeanine en hij de helft fourneren uit eigen middelen.

Coenens laatste brainwave heeft nog geen bijnaam. 'Maar daar zorgen de bouwvakkers straks wel voor', zegt een medewerkster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden