ONTWERP: SIGEL SHIMO'OKA

De Japanse ontwerper Sigel Shimo'Oka maakte het affiche in 1996 voor een affiche-tentoonstelling in een Parijse galerie. Nu hangt het, samen met ruim zeventig andere affiches van Japanse makelij, in het Vormgevingsinstituut in Amsterdam....

HUB. HUBBEN

Tokyo blind date heet de expositie, een titel die enig getast in het duister voorspelt. Inderdaad kan het soms even duren voordat Japanse affiches hun geheimen prijsgeven aan westerse ogen. Niet alleen de taal vormt een belemmering - veel van de getoonde affiches bevatten overigens ook Engelse teksten - maar Japanse ontwerpers hebben de neiging de boodschap eerder te versluieren dan recht tussen de ogen te prikken. De relatie tussen vorm en inhoud is een andere dan in onze contreien; niettemin is in de vormgeving de invloed van het westen duidelijk zichtbaar.

Tokyo blind date biedt veel esthetisch plezier. Behalve van Sigel Shimo'Oka hangen in het Vormgevingsinstituut affiches van Tsuyokatsu Kudo en Katsuhiro Kinoshita, eveneens twee Japanse topontwerpers die excelleren in de kunst van het weglaten zodat de essentie resteert. Het merendeel van de affiches werd ontworpen voor de (semi)culturele sector: musea, galeries, uitgeverijen, vormgeversorganisaties, modeontwerpers - kringen waar bij uitstek aan het associatief vermogen mag worden geappelleerd. Op een verfijnde, haast poëtische manier wijzen affiches bijvoorbeeld op de noodzaak van vrede, op het dreigende gebrek aan water of op een bijzondere papiersoort.

In de door Joseph Plateau vormgegeven en gratis catalogus staan alle affiches in kleur afgedrukt. De tentoonstelling in het Vormgevingsinstituut duurt nog tot en met 28 mei.

Hub. Hubben

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden