Ontwapenende Othello maakt Shakespeare toegankelijk

Peter Pluymaekers is er met deze ontwapenende Othello, in straattaal, met Thomas de Bres (Othello) en zijn geliefde Desdemona (Dionne Verwey) als sterk middelpunt, weer in geslaagd Shakespeare toegankelijk te maken.

null Beeld Serge Ligtenberg
Beeld Serge Ligtenberg

En daar zul je de moeder hebben! Een imposante verschijning, niet op haar mondje gevallen. Jago, midden in een nachtelijke intrige, deinst terug. Lekker beginnetje. Lucretia van der Vloot is een grappige Brabantia (moeder) . Kenneth Herdigein als sluwe Jago heeft ook een vlotte babbel en ergens hoorden we (find me) Somebody to love in een swingende versie.

De spelers van Zep nemen de zaal direct mee met hun Othello. Door ontwapenende performances en door de bewerking van rapper Brainpower, die Shakespeare hertaalde in een vet straattaaldichtwerk. En ook door regisseur Peter Pluymaekers, die de moeder van Desdemona ten tonele voert, waar er altijd een boze vader staat.

Pluymaekers, motor achter theatergroep Zep, slaagt opnieuw in zijn streven een Shakespeare toegankelijk te maken, hopelijk ook voor de doelgroep waarop hij zich richt: (vmbo-) jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Na Macbeth en Feeks is het nu Othello, en hoe: de moor, gespeeld door Thomas de Bres, is de enige blanke in een cast van donkere acteurs. Dat zou flauw kunnen klinken, maar het is haast onnadrukkelijk. Tot het je af en toe te denken geeft, wanneer de spelers racistische teksten over de donkere medemens uitslaan en het nu de blonde De Bres aangaat.

Samen met zijn geliefde Desdemona (Dionne Verwey) is hij een sterk middelpunt van de voorstelling, vol zang, dans, muziek. Zo zingen ze Every Breath You Take als Othello is gebeten door het 'groenogig monster dat de liefde kwelt/voor hij haar om zeep helpt en verzwelgt' (Brainpower). De jaloezie wint, Desdemona moet dood, uiteindelijk springt ze in zijn armen en - sterft.

Othello van William Shakespeare door ZEP. Bewerking: Brainpower. Regie: Peter Pluymaekers. Bellevue, Amsterdam, 30/9. Tournee t/m 18/12.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden