Ontvoerde Spoorloos-presentator Bolt komt vaak in Colombia, waar 'de aardigste mensen ter wereld wonen'

Insectenbeten, berovingen, aardbevingen en bijna-ongelukken, Derk Bolt maakte ze allemaal mee tijdens zijn jarenlange reizen over de wereld om mensen weer in contact te brengen met verloren gewaande familieleden. Nu is 'Mister Spoorloos' samen met zijn cameraman en beste vriend Eugenio Follender ontvoerd door guerrillabeweging ELN. Uitgerekend in Colombia, het Zuid-Amerikaanse land waar volgens de 62-jarige presentator van KRO-NCRV 'de aardigste mensen ter wereld wonen'.

Derk BoltBeeld anp

Wie Bolt vroeg naar aan gouden vakantietip kreeg steevast Colombia als antwoord. Niet Spanje of specifieker Barcelona, waar hij al jaren een appartement heeft. Colombia was Bolts favoriete bestemming. Ongetwijfeld zal het ermee te maken hebben gehad dat Bolt voor Spoorloos in Colombia altijd redelijk ontspannen heeft kunnen werken: makkelijk filmen, geen gezeur over toestemmingspapieren of andere vergunningen.

Natuurlijk waren er wel eens akkefietjes. Bolt werd er weleens door een Colombiaan onder schot gehouden. Of in de hoofdstad Bogotà met zijn cameraman Follender belaagd door boze bewoners. Maar de gevaren van reizen naar het in zijn ogen 'prachtige Colombia' met zijn kleurrijke steden en Caribische stranden moesten ook niet worden overdreven. 'Als je een beetje nadenkt, hard wegloopt bij degene die je niet vertrouwt en gewoon blijft zitten bij degene die aardig is, dan is er vrijwel niets aan de hand', zei Bolt daarover in 2014 in een interview met de Volkskrant.

Onvermoeibaar en betrokken

Het verklaart wellicht waarom veel van Bolts bijna vierhonderd reizen voor Spoorloos, waarvoor de razende reporter en zijn collega's in 2001 met de Televizierring werden onderscheiden, juist naar Colombia leidden. Altijd weer onvermoeibaar en betrokken bij het verhaal van Nederlanders op zoek naar hun uit het oog geraakte biologische familie. Precies zoals Bolt, de gesjeesde student journalistiek in Utrecht en oud-redacteur van onder meer actualiteitenrubriek Met het Oog op Morgen en De Alles is Anders Show, in 1993 voor de eerste keer op pad ging voor Spoorloos.

Destijds leverde die trip naar Seoul en het Zuid-Koreaans honeymoon-eiland Jeju-do nog de nodige taalproblemen op. Iets wat Bolt vaker ondervond op zijn vele speurtochten door Azië of Afrika. Zo niet in Colombia, waar Bolt zich dankzij zijn uitstekende beheersing van het Spaans - naast Engels, Frans en Duits - en zijn levensmotto om vooral geen brokken te maken ('Ik probeer altijd te lachen, vriendelijk en open te zijn en meteen te zeggen waar ik vandaan kom') altijd makkelijk en persoonlijk contact kreeg met de plaatselijke bevolking.

Cameraman Eugenio Follender, die samen met presentator en goede vriend Derk Bolt in Colombia is ontvoerd. Ze waren samen op reportage voor het tv-programma Spoorloos.

Cynisme en zelfspot

Het is een werkwijze die Bolt vrijwel altijd succes opleverde tijdens zijn zoektochten. Slechts tweemaal bleef de immer schijnbaar emotieloze presentator na een lange reis met lege handen achter. 'Ik ben dan echt chagrijnig, want je wilt de mensen niet teleurstellen.' Het gevolg van die houding: Bolt neemt doorwaakte nachten, slechte hotels, bedenkelijk eten, corrupte politieagenten en ongedierte altijd weer voor lief. Soms erger, als je de reisanekdotes terugleest die Bolt verzamelde in zijn boeken Altijd ergens anders (2014) en het vorig jaar verschenen Groeten uit Verweggistan.

Bolt verhaalt over hoe hotelbewakers zijn kamer leegroofden in Indonesië, over hoe een man met een mes in zijn auto sprong in Haïti, maar ook over politieagenten die hem tegen zijn zin meenamen en vasthielden in Ghana. Cynisme en zelfspot hielden Bolt altijd overeind. En anders wel Frank Zappa, Radiohead en Greenday, vaste soundtrack op zijn lange en intensieve reizen. Daarbij bleef naar eigen zeggen het gezonde verstand altijd rustig doorwerken. Al was het maar voor zijn ouders, zijn twee kinderen of zijn ex, waarmee hij ook na twintig jaar scheiding nog geregeld op vakantie gaat.

Grenzen verleggen

Toch gaf Bolt geregeld toe dat hij op zijn reizen soms de grenzen verlegde. Uit hotelkamers vertrok als de politie vooral benadrukte er te blijven. 'Soms moet je risico's nemen. Anders kom je niet ver.' Wat er nu in Colombia is gebeurd, is nog onduidelijk. Volgens de Colombiaanse autoriteiten zijn Bolt en Follender meegenomen door rebellen van de ELN (het Nationaal Bevrijdingsleger), die in 2015 ook al eens wekenlang een 52-jarige Nederlander ontvoerde.

Bolt en zijn beste vriend waren in El Tarra, in het departement Norte de Santander aan de grens met Venezuela, op zoek naar de biologische moeder van een meisje dat door Nederlanders is geadopteerd. Sinds zaterdag zijn 'Mister Spoorloos' en zijn cameraman echter zelf spoorloos. 'Tegen hun zin vastgehouden in Colombia', zo luidt de beknopte en voorzichtige verklaring van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bolt zal er ongetwijfeld stevig van balen. De presentator liet al eens in interviews weten de meeste moeite te hebben als hij niet zelf de controle heeft over een situatie. Wat hij dan doet? 'Meestal ga ik dan op mijn gevoel af.'

Lees hier meer relevante artikelen

Derk Bolt (59) vliegt voor Spoorloos al ruim 20 jaar de wereld over, op zoek naar de biologische ouders van adoptiekinderen. De Volkskrant sprak hem in 2014 ter gelegenheid van de vijfhonderdste aflevering.

In Colombia zijn twee Nederlandse programmamakers ontvoerd door de guerrillabeweging ELN. Dat hebben de Colombiaanse autoriteiten laten weten. Het gaat om presentator Derk Bolt van het programma Spoorloos en zijn cameraman Eugenio Follender.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden