Ontspannen luisteren naar een echt verhaal

Het kastje naast de sponde is de rustplaats van het schuldgevoel. Daar ligt dat goede boek te rusten. Als het geen Bijbel of Koran is, dan toch wel iets anders....

Toch kan de overgang van leeswerk voor de zaak naar ontspanning groot zijn. De gedachten dwalen nog wel eens af. Al was het maar door de bewegingen rond het zwembad.

Een luisterboek kan dan de oplossing zijn. Een spreker tettert de tekst gewoon je oren in. De schijven zijn af te spelen in de auto terwijl de rest van het gezelschap de mp3-speler of iPod hanteert, of zelf over te zetten op zo’n speler voor aan het zwembad. Ook te gebruiken door thuisblijvers in de file of tijdens de lunch nu al die collega’s op pad zijn.

Luisterboeken zijn er in soorten en maten. Naast de literaire gesproken werken zijn er aan te bevelen schijven met verhalen over management en ‘algemene ontwikkelings-cd’s.’

De management-cd’s vallen in de categorie her-, om- en bijscholing. Het dichtst bij de werksfeer ligt De marketing box. Voor marketeers of degenen die zich hun belevingswereld willen eigen maken, is dit een regelrechte aanrader. Op elf cd’s een complete introductie in de denk- en belevingswereld der verkopers. Smullen voor wie zich wil verdiepen in marketingstrategie, internetmarketing, innovatie, relatiemarketing, merkenmanagement, marktonderzoek, ‘multichannel management’, marketingcommunicatie, beleveniseconomie en ‘marketing performance’. Om maar eens de titels van de tien afleveringen op een rijtje te zetten. En voor thuis is er dan nog een site waar extra ondersteuning is te vinden als zelf-werk-materiaal. Wie een overdosis wil voorkomen, kan de schijven ook los bestellen.

Van een ander, maar aanpalend managementgenre zijn de ‘managament topics’. In deze reeks verscheen Rijnlanders versus Angelsaksen van Jan Jaap Brouwer.

Hij benadrukt de overeenkomsten en niet de verschillen tussen beide stijlen. Typisch Rijnlandse concepten als zelfsturing of zelfsturende teams zijn inmiddels gemeengoed in het Angelsaksisch denken. Eigenlijk gaat het om het geloof in hoeverre de samenleving maakbaar is.

En dan zijn er nog de hoorcolleges die Home Academy uitgeeft. Inmiddels is een forse reeks doosjes verschenen met instructieverhalen over uiteenlopende onderwerpen. Voor degeen die in gedachten nog worstelt met de ontsnapping van gorilla Bokito in Diergaarde Blijdorp, is het doosje Gedragsbiologie, ingesproken door bioloog Jan van Hooff een aanrader.

Historicus Maarten van Rossem spreekt over Hitler, De Koude Oorlog en over de geschiedenis van Amerika.

Een complete lijst met uitgaven staat op de site van Home Academy. Daar zijn ook fragmenten van de colleges te beluisteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden