Ontslag Benedetti bij De Appel had voorkomen kunnen worden

Het ontslag van Lorenzo Benedetti bij het Amsterdamse kunstencentrum De Appel had kunnen worden voorkomen als hij bij zijn sollicitatie een assessment had moeten doen.

Lorenzo Benedetti bij een werk van de Nederlandse kunstenaar Mark Manders in het Nederlandse paviljoen op de Biennale van Venetie. Beeld anp
Lorenzo Benedetti bij een werk van de Nederlandse kunstenaar Mark Manders in het Nederlandse paviljoen op de Biennale van Venetie.Beeld anp

Met een dergelijk beoordelingsprogramma, dat sollicitanten moeten doorlopen om voor een bepaalde functie te worden aangenomen, was wellicht al duidelijk geworden dat zijn organisatorische- en managementkwaliteiten niet voldeden.

Dat is een van de conclusies uit het onderzoek dat de onafhankelijke commissie onder leiding van Els Swaab deed naar de gang van zaken die leidden tot de ontbinding van Benedetti's arbeidsovereenkomst. De commissie kreeg de opdracht van wethouder Ollongren (D66) nadat er in de Amsterdamse kunstwereld grote onrust was ontstaan over het gedwongen vertrek van Benedetti.

Als basis voor toekomstig beleid

Het is volgens voorzitter Swaab nadrukkelijk niet de bedoeling van de commissie geweest, en ook niet haar opdracht, de gerechtelijke procedure over te doen. Eerder deze week gaf de kantonrechter het bestuur van De Appel toestemming de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Wel kunnen de bevindingen uit het rapport als basis dienen voor toekomstig beleid en organisatie van De Appel.

Die bevindingen lezen als een onthutsend inkijkje in de organisatie van een van de meest toonaangevende instellingen op het gebied van avantgarde kunst. Zo is er geen heldere overleg- en organisatiestructuur en geen organogram dat de verantwoordelijkheden van bijvoorbeeld directeur en zakelijk leider vastlegt. Een taakomschrijving behorend bij de functie van algemeen directeur van De Appel - de functie waarop Benedetti solliciteerde - bestaat niet. Afspraken worden niet op papier gezet, en er zijn geen formele functionerings- en beoordelingsgesprekken gevoerd. Ook blijkt uit het rapport dat de aanstelling die aanvankelijk gold voor een jaar, nog tijdens de benoeming is omgezet naar een dienstverband voor onbepaalde tijd.

Geen schuldige

Een schuldige aanwijzen voor de mislukte samenwerking tussen bestuur en Benedetti wil de commissie niet. 'Bestuur en Benedetti wilden heel graag dat het lukte, maar ze hadden een ander verwachtingspatroon.'

Dat de onrust in de kunstwereld zo lang heeft geduurd, valt het bestuur wel aan te rekenen, zegt Swaab. 'De hele kunstwereld had het idee dat Benedetti artistiek directeur was. Als het bestuur meteen had duidelijk gemaakt dat hij algemeen directeur was, verantwoordelijk voor het gehele beleid van De Appel, was dat misverstand meteen uit de weg geweest.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden