Ontroert maakt duidelijk dat Van Sauers behendige en expressieve verteller is

Eric van Sauers is na een pauze van vier jaar terug op het podium met de solovoorstelling Ontroert. Die maakt vooral duidelijk dat de cabaretier bovenal een expressief verteller is.

null Beeld Jaap Reedijk
Beeld Jaap Reedijk

Cabaretier Eric van Sauers is net 50 geworden en vreest dat zijn 'stopmoment' hem op de hielen zit. Het ultieme moment dat hij niet meer mee kan komen met de nieuwste ontwikkelingen, zoals zijn vader niet kan sms'en en zijn oma ooit afhaakte bij de introductie van de postcode. En het zijn niet alleen technologische nieuwigheden (de iCloud!) die Van Sauers doen beseffen dat hij een jaartje ouder is geworden. Ook als hij in een hip café zowat op de grond moet zitten of volstrekt wordt genegeerd door een knappe jonge vrouw, wordt hem pijnlijk duidelijk dat de tijd niet heeft stilgestaan.

Tijdreis

Aha, dus Van Sauers' nieuwe cabaretsolo Ontroert is een klaagvoorstelling geworden over het ouder worden? Nee, allesbehalve dat. Eric van Sauers weet de valkuilen rond zijn thematiek juist behendig te omzeilen en brengt een melancholische tijdreis door de verschillende levensfasen. Een verhaal waarmee alle generaties in de zaal iets kunnen: de jongeren zullen volop lachen om die oude man die niet meer mee kan komen en ouderen zullen veel herkennen wanneer Van Sauers terugdenkt aan zijn leven in het analoge tijdperk.

Ontroert maakt vooral duidelijk wat een behendige en expressieve verteller Van Sauers is. Heel beeldend kan hij beschrijven hoe hij met vier Japanners boven de Grand Canyon vliegt. Samen met regisseur Koos Terpstra heeft hij zijn verhaal van een strakke structuur voorzien. Hooguit had het slotdeel van de voorstelling compacter gekund; dan verliest Van Sauers zich in een aantal huis-tuin-en-keukenonderwerpen, zoals een supermarktbezoek. Maar tot die tijd weet hij te boeien met geestige conferences over zijn shockproof-walkman, zijn haat jegens Cristiano Ronaldo en een pijnlijk bezoek aan een feestcafé op zaterdagavond.

Ontroert door Eric van Sauers, regie Koos Terpstra.
Gezien: 11/3, Meervaart, Amsterdam. Tournee t/m 23/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden