Ontroerend absurdistische verhalen

Persis Bekkering

Een echtpaar met een gestrande kinderwens staat op Schiphol, kinderwagen en spandoek in de aanslag. Vandaag arriveert het adoptiekindje uit Ghana. Maar degene die zich voorstelt als hun nieuwe zoon Obi is geen baby, maar een man van in de dertig.

'Obi gaat mee', zegt de vrouw uiteindelijk, 'dan hebben we op zijn minst nog iets om mee naar huis te nemen.' Thuis probeert het nieuwe gezin zich zo normaal mogelijk te gedragen, want misschien heeft zijn komst wel een reden.

Verhalenbundel

Na de lovend ontvangen dichtbundel Finse meisjes heeft Kira Wuck (1978, Finse moeder, Indonesische vader) nu een verhalenbundel geschreven. In Noodlanding toont Wuck dat het ontroerende absurdisme dat haar verzen onvergetelijk maakte, ook overeind blijft in proza. Zoals in het verhaal 'Welcome', over Obi en zijn adoptieouders. In beknopt, afstandelijk proza wordt een heel leven geschetst: de mislukte pogingen zwanger te worden waardoor bijna een huwelijk strandde, de beklemming in huis, het racisme waar Obi mee te maken krijgt.

Iedereen is een beetje verloren, in de verhalen van Wuck. Eenzaam, onthecht, maar nooit zwak: de personages bieden ellende het hoofd met een eigen soort logica, zoals Gerda van de broodafdeling van de supermarkt, die haar man opbiecht een affaire met de slager te hebben. 'Je kijkt al jaren niet meer naar mijn billen', zegt ze. 'Ik heb recht op iemand die naar mijn billen kijkt.'

Bloederig

Zoals dat gaat bij goed absurdisme eindigen de verhalen vaak bloederig. Soms weet je niet of je erom wilt lachen of huilen, precies waar Wuck op uit is. Maar van goedkoop effectbejag kun je haar niet beschuldigen; ook als er niets gebeurt, schrijnt het. Zoals in het openingsverhaal, over een weesmeisje dat mannen uitkiest die ook wees zijn ('misschien herken je een wees aan zijn richtingloze manier van bewegen'). In de bar vraagt ze haar verovering of hij er nog wel is. 'Ben ik waar nog?' 'Hier.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden