Ontluisterend verhaal over corruptie

Geert van der Kolk is misschien wel onze meest internationaal georiënteerde auteur. Sinds de jaren tachtig woont hij in de VS. Daarnaast zeilde hij de halve wereld rond. Die tochten vonden hun weerslag in romans als Noordtij (2005) en De Waterverkoper (2012). Voor zijn laatste trok Van der Kolk ruim een half jaar door Oost-Afrika. En kwam thuis met een ontluisterend verhaal.

Proefboerderij

We volgen ingenieur Andries Jordaan. Ongelukkig in z'n huwelijk besluit hij te solliciteren op een functie bij een ontwikkelingsproject in Afrika. Oost-Horr is de plek van bestemming. Degene die hem zou moeten inwerken, neemt de benen. Beloftes over hulp worden niet nagekomen, niemand weet precies wat de bedoeling is en dan dringt het langzaam tot Jordaan door dat hij er alleen voor staat.

Het lukt hem het project te starten. Er wordt een proefboerderij opgezet en een klein ziekenhuis, waar de Engelse arts Pippa Roberts komt te werken. Tussen haar en Jordaan ontstaat iets moois. Samen denken ze de wereld te kunnen verbeteren. Maar zoals hun liefde een illusie blijkt, zo is ook het project gedoemd te mislukken. Het vee wordt gestolen, diverse stammen maken elkaar het leven zuur, ambtenaren zijn door en door corrupt.

Berooid en verwilderd verdwijnt Jordaan dieper Afrika in. Onvindbaar voor iedereen. Het gelach van de hyena's voorspelt weinig goeds.

Vuistslag

Wie nog een droom had over ontwikkelingshulp moet na het lezen van deze roman genezen zijn. Projecten worden in gang gezet om (Europese) subsidieverstrekkers tevreden te houden. Het doel is om het grote wiel van donaties draaiende te houden.

Met het idee dat literatuur de werkelijkheid spiegelt, moet Van der Kolks roman een vuistslag zijn in het gezicht van ontwikkelingshulpverleners. Of koren op de molen van de cynicus. Veel keus laat de schrijver ons niet. De oogst is voorbij stelt iets ter discussie, maar de uitkomst ligt al vast. Dat maakt deze geschiedenis, hoe onderhoudend en goed geschreven ook, minder meerduidig dan je zou wensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden