Onthutsend literair kleinood, waar je na 144 pagina's nog lang geen genoeg van hebt


David Garnett: Vrouw of vos

Uit het Engels vertaald en van een nawoord voorzien door Irwan Droog. 

Cossee; 144 pagina’s; € 19,99. 

David Garnett (1892-1981) maakte deel uit van de Bloomsbury Group en was bevriend met de groten uit zijn tijd. Anders dan hen was hij al voor zijn dood zo goed als vergeten. Als de titel van zijn roman Aspects of Love bekend klinkt, is dat met dank aan Andrew Lloyd Webber.

Maar er is één literair kleinood dat van tijd tot tijd geheel terecht weer komt bovendrijven, namelijk Garnetts debuut Lady into Fox uit 1922, nu in vertaling verschenen als Vrouw of vos. Opmerkelijk voor een novelle met een wel heel onalledaags uitgangspunt.

We schrijven 1880. De welgestelde Richard Tebrick maakt met zijn kersverse echtgenote Silvia een wandeling door de natuur van Oxfordshire. Er is een vossenjacht gaande en Tebrick versnelt zijn pas, sleept zijn vrouw een beetje mee: dit moet je zien.

Maar Silvia trekt haar hand terug, slaakt een kreet en als haar man zich omdraait, ziet hij een kleine, felrode vos die hem smekend aankijkt. Zijn vrouw heeft van het ene op het andere moment een wonderlijke transformatie ondergaan.

Liefdevol draagt Tebrick haar naar huis. Wetend dat van nu af aan alles anders zal worden ontslaat hij zijn personeel, schiet zijn twee honden dood, die helemaal wild zijn geworden door de geur van de vos, en probeert Silvia zoveel mogelijk op dezelfde respectvolle manier te behandelen als voor de gedaanteverandering. De twee spelen kaart, luisteren naar muziek, Tebrick leest Silvia literaire romans voor.

Maar gaandeweg krijgt Silvia steeds meer de eigenschappen die bij haar uiterlijk passen: ze verslindt een konijn als Tebrick even weg is, verscheurt haar kleren, wil naar buiten, de vrije natuur in.

Gedurende de soms vertederende, soms hartverscheurende ontwikkelingen die volgen, blijft Tebrick steeds de liefhebbende (ex-?)echtgenoot. Maar de tol is hoog. Hij verwaarloost zichzelf, leeft in zijn eigen wereld, wordt door zijn omgeving als een krankzinnige beschouwd. Het slotakkoord van de novelle is om in te lijsten.

Vrouw of vos is verwarrend, onthutsend en voor meerdere interpretaties vatbaar: huwelijkse ontrouw, ontwakende vrouwelijke seksualiteit, de verschillende gestalten van de liefde. Je bent als lezer na 144 pagina’s nog lang niet klaar met dit boek.

David Garnett- Britse schrijver en uitgever: 1892-1981. Beeld Getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.