Onthuller 'sigaar Bill' in het nauw

'Er zijn allerlei dames X in Bill Clintons leven. Ik was de eerste die over twee van hen berichtte: Kathleen Willey en Monica Lewinsky....

Zo begint de bedelbrief van Internet-roddeljournalist Matt Drudge die deze week bij tal van Amerikanen op de mat viel. Op een bijgaand formulier kun je het bedrag uitzoeken dat je aan het Matt Drudge Defense Fund wil overmaken: van 25 tot 2500 dollar, allemaal aftrekbaar van de belasting.

Drudge was inderdaad de eerste die het nieuws over Clintons relatie met de stagiaire de wereld in slingerde via zijn website (www.drudgereport.com), toen Newsweek aarzelde. Hij bleek het ook bij het juiste eind te hebben met zijn bericht over Clinton en de sigaar.

Onverstandig genoeg publiceerde Drudge ook een gerucht over Sidney Blumenthal, een van Clintons naaste medewerkers, zonder na te gaan of het waar was. Volgens Drudge zou Blumenthal zijn vrouw mishandelen.

Blumenthal diende meteen een eis van dertig miljoen dollar tegen hem in wegens smaad. 'Het Witte Huis had een wapen gevonden om mij te vernietigen en mijn nieuwsorganisatie het zwijgen op te leggen', klaagt de 32-jarige Internet-journalist.

Om de 'vrijheid van meningsuiting' te redden, zamelt het Matt Drudge Defense Fund nu geld in om zijn advocaten te betalen. Het fonds schat dat er 315 duizend dollar nodig is.

Een medewerkster van het fonds vertelt dat er 'al heel wat' bijdragen binnen zijn. Hoeveel precies mag ze niet zeggen. Ze wil ook niet ingaan op de vraag waarom Drudge zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting niet uit eigen zak betaalt.

Volgens de Washington Post heeft de roddeljournalist juist een half miljoen dollar voorschot gekregen voor zijn memoires. Met de inkomsten uit zijn praatprogramma en zijn radio-optredens, komt Drudge volgens de krant dit jaar op zeker een miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden