Ontevreden met WhatsApp? Dit zijn de alternatieven

Viber, MessageMe, Skype, Google Hangouts, Facebook Messenger, WeChat, Kik Messenger, BlackBerry Messenger en vele anderen liggen op de loer om de positie van marktleider in de mobiele chat-industrie over te nemen. Enkele kanshebbers en hun voor- en nadelen op een rij.

Beeld getty

Telegram Messenger

Wat is het: Een Russische app die qua uiterlijk en gebruik veel weg heeft van WhatsApp.
Gebruikers: Het bedrijf meldde vrijdag al zeker 800.000 Nederlandse gebruikers te hebben. Daarnaast is Telegram naar eigen zeggen de meest gedownloade app in elf landen.
Kosten: Gratis
Privacy: Telegram zegt privacy hoog in het vaandel te hebben. Het bedrijf heeft een eigen beveiligingsprotocol opgebouwd, waar overigens kritiek op is van cryptografie-experts: een eigen systeem zou onbetrouwbaarder zijn dan een uitvoerig door de praktijk getest systeem. Telegram zelf heeft er wel vertrouwen in. Degene die het systeem kraakt, krijgt een beloning van 200.000 dollar. Telegram heeft geen verdienmodel. De Russische Mark Zuckerberg, Pavel Durov, financiert de app uit eigen zak. Hij verdiende een fortuin met de verkoop van Vkontakte, het Russische Facebook.
Voordelen: Berichten kunnen na een paar seconden automatisch gewist worden, zoals bij SnapChat. Heeft in tegenstelling tot WhatsApp wel een desktopvariant.
Nadelen: Telegram lag dit weekend ook plat omdat het de aanwas van nieuwe gebruikers niet meer aankon. De afgelopen dagen kwamen veel berichten pas uren of zelfs een dag later binnen. Op dit moment ligt de app aan kop, maar de vraag is of het de voorsprong kan vasthouden of dat gebruikers na een paar dagen proberen gefrustreerd afhaken.

Beeld App Store

Threema

Wat is het: Een app van Zwitserse makelij die het net als Telegram de laatste dagen goed doet. Waar Telegram Messenger de lijst van gratis apps in de appstore aanvoert, staat Threema op nummer 1 bij de betaalde apps. Gebruikers kunnen elkaar tekstberichten, afbeeldingen en video's sturen. Beschikbaar voor iOS en Android.
Aantal gebruikers: Nadat bekend werd dat WhatsApp Facebook overneemt, wist het relatief onbekende Threema zijn gebruikersaantal binnen 24 uur te verdubbelen van 200 duizend naar 400 duizend wereldwijd, aldus het bedrijf tegenover de Süddeutsche Zeitung.
Kosten: Eenmalig 1,79 euro.
Privacy: De naam Threema is een verbastering van End-to-End Encrypted Messaging Application. Simpel gezegd is dat een encryptiemethode waarbij de gebruiker zelf automatisch zijn berichten versleutelt. Daardoor kan ook het bedrijf zelf niet bij de berichten van de gebruikers, zelfs niet als de overheid daartoe een verzoek indient.
Voordelen: Berichten die niet bij de gebruiker aankomen, worden maximaal 7 dagen vastgehouden op de servers van Threema. Bij WhatsApp is dat 30 dagen, en Telegram wil daar niets over zeggen. Verder staan alle servers van Threema in Zwitserland en is het bedrijf daarmee gebonden aan de strenge Zwitserse wetten op het gebied van privacy.
Nadelen: Het verzenden van berichten gaat minder snel als bij Telegram Messenger. De snelheid is vergelijkbaar met die van WhatsApp. Verder komt rond de tachtig procent van alle gebruikers van Threema momenteel uit Duitsland; het gebruik is dus nog niet erg uitgesmeerd over verschillende landen. Tot slot worden veel mensen afgeschrikt door betaalde apps.

Beeld App Store

Line

Wat is het: Een concurrent van WhatsApp die vooral populair is in Azië.
Gebruikers: 360 miljoen wereldwijd. Nederlandse gebruikers onbekend. Kosten: Gratis
Privacy: De app is afkomstig uit Japan. Line profileert zich niet als privacy-app, maar belooft je gegevens niet te verkopen en zegt zeer spaarzaam demografische gegevens te verzamelen. Er zijn geen advertenties in de app, Line verdient zijn geld met de verkoop van stickers (plaatjes) en de verkoop van games via Line.
Voordelen: Je kunt er naast het versturen van berichtjes ook mee bellen. De gesprekskwaliteit is opvallend hoog. Je kunt mensen toevoegen op basis van telefoonnummers én usernames, zodat je met vreemden kunt chatten zonder je telefoonnummer te geven. En je abonneren op berichtjes van beroemdheden, wat deels het succes in Azië verklaart. Daarnaast is het populair vanwege het uitgebreide pakket aan plaatjes die je kunt versturen. Line heeft ook een desktopvariant.
Nadelen: Er zijn vooralsnog vooral Aziatische gebruikers.

Beeld App Store

Hemlis

Wat is het: Een berichtenapp van Peter Sunde, een van de oprichters van downloadsite The Pirate Bay.
Aantal gebruikers: Onbekend, de app is nog niet gelanceerd.
Kosten: Gratis, maar voor extra functies wordt een klein bedrag in rekening gebracht. Om welke functies het gaat wordt later bekendgemaakt.
Privacy: 'Hemlis' is Zweeds voor 'geheim'. Volgens de makers ligt bij het bouwen van de app de prioriteit dan ook bij de privacy van de gebruikers. Die moet worden bewaakt door alle verzonden berichten op de eigen server te bewaren totdat ze bij de ontvanger zijn afgeleverd. 'We bouwen een messager-app waar niemand op in kan breken, zelfs wijzelf niet. We sluiten liever onze dienst dan dat we iemand toelaten', schrijven de makers op hun website. Tegelijkertijd erkennen ze dat 'niets honderd procent veilig is'. Welke beveiligingsmethode ze gebruiken, willen ze niet zeggen.
Voordelen: Gratis te gebruiken en - als we op de makers af moeten gaan - beter voor de privacy dan WhatsApp. Uit de screenshots die tot nu toe zijn vrijgegeven valt op te maken dat de app fraai is vormgegeven zonder te veel toeters en bellen toe te voegen. Adverteerders worden buiten de deur gehouden: de ontwikkelingskosten zijn via crowdfunding gedekt.
Nadelen: De makers willen niet zeggen wanneer hun app beschikbaar komt. 'Het is af wanneer het af is.' Ze zijn niet erg open over de manier waarop de berichten versleuteld worden. Vermoedelijk is alleen het versturen van tekstberichten gratis en zal voor het versturen van afbeeldingen wel betaald moeten worden.

Beeld Hemlis

Silent Circle

Wat is het: Een binnenkort te verschijnen 'spionagevrije' app van KPN. Gemaakt door het bedrijf Silent Circle dat is opgericht door een Amerikaanse privacy-goeroe en een ex-commando.
Gebruikers: Nog niet gelanceerd. Kosten: Silent Circle vraagt 10 dollar per maand voor de apps die de communicatie versleutelen. KPN zal een vergelijkbaar bedrag in euro's vragen.
Privacy: De communicatie wordt direct op de telefoon van de gebruiker versleuteld, en pas op de telefoon van de ontvanger weer ontcijferd. Daartussenin is het signaal onbegrijpelijk, dus ook op de servers van de aanbieder valt er niets te onderscheppen. De aanbieder kan er zelf ook niet bij. Na ontvangst worden de sleutels verwijderd, zodat er achteraf niets op te vragen valt.
Voordelen: Zeer goed beveiligd, een dienst die oorspronkelijk bedacht is voor diplomaten, zakenmensen, journalisten en militairen die werken in landen met onbetrouwbare regimes.
Nadelen: Er zijn hoge kosten aan verbonden.

Beeld Silent Circle
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden