'Onsterfelijke' Furet geroepen tot samenstellen Frans woordenboek

De Franse historicus François Furet is onsterfelijk geworden. De veertig leden van de Académie Française, sinds de oprichting in 1635 les immortels genoemd, hebben Furet vorige week toegelaten tot hun eminente rangen....

Van onze correspondent

PARIJS

Met Jacques Le Goff en Emmanuel Le Roy Ladurie vormt Furet het leidende trio Franse historici van dit moment. Hij maakte naam met baanbrekend werk over de Franse revolutie. Twee jaar geleden zorgde zijn boek over het twintigste-eeuwse totalitarisme, Le Passé d'une illusion, voor veel beroering. En nu gaat hij zich dan wijden aan de onsterfelijkheid. Niet die van zichzelf of van zijn collega's - ofschoon Furet (69) nog lang meekan; er is maar één Académicien onder de zestig, boven de negentig daarentegen zes - maar aan de onsterfelijkheid van de Franse taal.

Eigenlijk heeft de Académie Française tot taak Frankrijk bij elkaar te houden - door de taal. In dit immigrantenland waar een kwart van de inwoners een niet-Franse achtergrond heeft, geeft het Frans houvast en eenheid. Vandaar de dagelijkse taalrubriek in Le Figaro, vandaar de stapel boeken die maandelijks verschijnt over het Frans. En vandaar de op het eerste gezicht wat hysterische zorg over het verdwijnen van het Frans.

De opdracht van de Académie luidt de Franse taal 'te zuiveren en vast te leggen' (épurer et fixer), waarvoor het belangrijkste voertuig is het maken van een woordenboek. Elke donderdagmiddag komen de onsterfelijken bij elkaar om het woordenboek te bespreken. Sinds 1935 werken ze aan de negende editie. Volgens de laatste berichten zijn ze bij de F. Deel een, A-Enzyme, verscheen in 1992. Het bevat 17.500 woorden; driehonderd van buitenlandse herkomst.

Furet werd met achttien van de eenendertig stemmen in één ronde betrekkelijk gemakkelijk toegelaten. Er waren er die het moeilijker hadden. De filosoof Henri Bergson bijvoorbeeld verdiende in 1945 zijn zetel pas in de tweede ronde, met twaalf stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden