RecensieOns wereldrijk

Ons wereldrijk is door de toewijding en humor van Hotel Modern nooit ondraaglijk zwart ★★★★☆

Objecttheater toont het leven in Indonesië in de 17de eeuw door middel van miniaturen en camera’s.

Karin Veraart
Ons Wereldrijk -  'Aan boord van een VOC-schip' Beeld Bas Czerwinski
Ons Wereldrijk - 'Aan boord van een VOC-schip'Beeld Bas Czerwinski

Bij binnenkomst van de zaal zie je ze iets verderop al opdoemen: de contouren van de maquettes op de speelvloer. Tafels vol miniatuursettingen, kleine werelden bevolkt door mensjes van 8 centimeter, die straks tot leven zullen komen en grote verhalen zullen neerzetten. Welkom bij Hotel Modern, de groep die naam heeft gemaakt met dit bijzondere objecttheater, en bij hun nieuwe voorstelling: Ons wereldrijk: verhalen uit de vroege geschiedenis van Nederland en Indonesië.

Hotel Modern, dat zijn beeldend kunstenaar Herman Helle en actrices Arlène Hoornweg en Pauline Kalker. Het slagveld van de Eerste Wereldoorlog werd door hen opnieuw verbeeld, de verschrikkingen van een nazivernietigingskamp ook. Toch is het werk door hun duidelijke toewijding en humor nooit ondraaglijk zwart, maar eerder vol mededogen met de ploeterende figuren, de poppetjes die ze zo zorgvuldig neerzetten in die fraai geconstrueerde biotopen. Onvermoeibaar en geconcentreerd zie je het trio met camera’s over de speelvloer bewegen om met precieze timing alles zodanig op een groot scherm te projecteren dat het publiek een levendig beeld krijgt van het onderwerp. In dit geval: het leven in de Indonesische archipel van de 17de eeuw. En de inmenging van buitenaf, mondjesmaat eerst en geleidelijk aan steeds actiever, door Portugezen en daarna door de Nederlanders met hun VOC-mentaliteit.

We zien levendige markten met nootmuskaat en kruidnagel, elegante dansen aan het hof, maar ook onderlinge strijd, brandende dorpen en politieke machinaties aan boord van een VOC-schip. Dit eerste deel van wat een drieluik zal worden, vormt alvast een luisterrijk begin.

Ons wereldrijk: verhalen uit de vroege geschiedenis van Nederland en Indonesië

Theater

★★★★☆

Door Hotel Modern. Concept, makers en spelers: Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker. Componist en live soundtrack: Arthur Sauer.

20/12, Theater Rotterdam Schouwburg. Tournee t/m 22/4.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden