Onrustige Telegraaf-groep duikt in rode cijfers

De Telegraaf Media Groep is vorig jaar in de rode cijfers geëindigd en verder gekrompen. De uitgever van onder meer de grootste krant van Nederland, waar grote onrust heerst over de toekomst, eindigde 38 miljoen euro in het rood. De omzet daalde door teruglopende inkomsten uit oplages en advertenties met 27,5 miljoen euro tot 514 miljoen euro.

Beeld anp

Dat blijkt uit de cijfers over 2014 die het mediabedrijf vanmorgen bekend heeft gemaakt. TMG geeft naast De Telegraaf ook de gratis krant Metro en diverse regionale kranten uit. Verder is het eigenaar van onder meer GeenStijl en Sky Radio.

Moeilijk jaar
Volgens topman Geert-Jan van der Snoek heeft TMG 'een moeilijk jaar' achter de rug. Die kostenbesparingen konden de teruglopende inkomsten niet goedmaken. Dat gold ook voor het vlaggenschip De Telegraaf, die vorig jaar overging op het tabloidformaat. De inkomsten uit digitale abonnementen groeiden met 71 procent en die uit combi-abonnementen met 44 procent, maar dat was onvoldoende om de daling van de papieren krant goed te maken, meldt TMG.

In het 'transitiejaar' 2015 zijn verdere kostenbesparingen onvermijdelijk, meldt de vorig jaar aangetreden nieuwe baas in een toelichting. Daarbij gaan opnieuw banen verloren. Vorig jaar schrapte TMG al 200 banen, waarna er nog 2260 over zijn. TMG, dat met Hyves een dure miskoop deed, was het grootste mediabedrijf van Nederland, maar is gepasseerd door De Persgroep, de uitgever van onder meer de Volkskrant, die het regionale krantenbedrijf Wegener overnam. Ook SBS-eigenaar Sanoma is groter.

Spanningen opgelopen
Het is al jarenlang onrustig bij TMG, maar sinds het aantreden van de nieuwe topman Van der Snoek vorig jaar zijn de spanningen nog verder opgelopen. Van der Snoek zette diverse directeuren op straat en verving ze door mensen van de NDC, de kwakkelende noordelijke uitgever waar hij zelf vandaan komt. In een vernietigend persbericht maakte hij eind vorig jaar korte metten met de prestaties van TMG en de diverse onderdelen, en met het beleid van zijn voorganger. Sindsdien heerst er volgens ingewijden een oorlogssfeer.

Binnen TMG wordt gevreesd dat de ooit roemruchte uitgever wordt opgesplitst en in stukken verkocht. Dat leek lang ondenkbaar doordat de Brabantse textielfamilie Van Puijenbroek traditioneel over TMG waakte en de andere grootaandeelhouder Dasym in toom hield. Dasym is het investeringsvehikel van Frank Botman, de voormalige financiele rechterhand van John de Mol, en zou een oogje hebben op digitale activiteiten van TMG. Volgens critici werkt hij nau samen met Van der Snoek. De nieuwe topman is ook een petekind van de familie Van Puijenbroek, zo gaf hij onlangs na lang aandringen toe.

Omdat daar de jongere generatie het roer heeft overgenomen, wordt gevreesd dat beide grootaandeelhouders nu samen TMG opsplitsen en in delen verkopen. Daarbij zou het bedrijf ook van de beurs gehaald kunnen worden - de koers is door de perikelen al geruime tijd laag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden