Onrust bij NRC over 'buitensporige' winstuitkering eigenaren

Bij NRC Handelsblad en nrc.next is onrust ontstaan over de 12,5 miljoen euro dividend die de eigenaren van de kranten - de investeringsmaatschappij Egeria en mediaondernemer Derk Sauer - zichzelf willen uitkeren. Volgens de ondernemingsraad (OR) van NRC Media gaat het om een 'buitensporig superdividend' van 2,5 keer de winst, dat in deze tijden niet is uit te leggen.

Beeld ANP

De OR roept de aandeelhouders, commissarissen en directie daarom op af te zien van de miljoenen. Het dividend voor Egeria (91 procent) en Derk Sauer (9 procent) kwam onlangs naar buiten via de jaarrekening. Daaruit bleek dat de uitgever van NRC Handelsblad en NRC.next vorig jaar 4,7 miljoen euro winst maakte. Het veel hogere dividend zou mogelijk zijn doordat de buffers die gevormd waren bij de overname van de titels door Sauer en Egeria hoger zijn dan nodig.

Ontslagen
Egeria en Sauer kochten NRC in 2010 voor 70 miljoen euro van De Persgroep, de eigenaar van onder meer de Volkskrant. Het eerste jaar eindigde NRC 1,6 miljoen euro in het rood, vooral door een voorziening voor een reorganisatie. Daarbij verdwenen ruim dertig van de 350 banen. De OR vindt de uitkering van 12,5 miljoen euro gezien die ontslagen ongepast, stelt OR-voorzitter Hubert Smeets, vooral omdat nieuwe tussentijdse maatregelen dit jaar niet uitgesloten zijn.

Kranten hebben het lastig door teruglopende advertentie-inkomsten. Ook vindt de OR het 'riskant dat de solvabiliteit en liquiditeit in deze onzekere economisch tijd worden verlaagd'. Volgens de OR is de schuld van 23 miljoen euro afgezet tegen de winst hoger dan afgesproken. Ook is het rendement dat de kranten moeten behalen onduidelijk. Volgens de OR is dat volgend jaar maximaal 12,5 procent, volgens de directie moet het nu al minimaal 15 procent zijn.

Superdividend
President-commissaris Derk Sauer heeft laten weten dat de winstuitkering past binnen de afspraken die bij de overname zijn gemaakt. De NRC-directie, waarvan ook hoofdredacteur Peter Vandermeersch deel uitmaakt - is dat met hem eens. De OR gaat nu een externe deskundige inschakelen om te kijken of het 'superdividend' past binnen de afspraken.

De kwestie ligt gevoelig omdat NRC voorheen deel uitmaakte van PCM, dat met hoge schulden werd achtergelaten door het Britse opkoopfonds Apax. Egeria en Sauer hebben nog niet gereageerd op het verzoek af te zien van het geld. Beide partijen waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

NRC verhuist eind dit jaar van Rotterdam naar het Amsterdamse Rokin, waar ook een grand café komt. De OR vraag zich waarom voor de verbouwing 8 miljoen euro is geleend, als blijkbaar 12,5 miljoen kan worden uitgekeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden