'Onmisbare' Cézanne gaat verloren voor Nederland

Het is zo goed als zeker dat een schilderij van de impressionist Cézanne verloren gaat voor het Nederlands cultuurbezit. Staatssecretaris Nuis van Cultuur heeft zijn bezwaar tegen de voorgenomen veiling van het doek gisteren ingetrokken omdat hij de koopprijs, vijftien miljoen gulden, niet kan betalen....

BOB WITMAN

Van onze verslaggever

Bob Witman

AMSTERDAM

Voor het eerst verdwijnt een werk dat onder de Wet tot Behoud van Cultuurbezit valt, naar het buitenland. Paysage près d'Aix avec la tour César dat Paul Cézanne eind vorige eeuw schilderde, is door de Raad voor Cultuur geclassificeerd als 'onmisbaar en onvervangbaar' voor het Nederlands cultuurbezit. Er zijn slechts vier schilderijen van Cézanne in Nederland. Nuis had 6,5 miljoen gulden aan de eigenaresse, een dochter van kunstverzamelaar Frans Koenigs, geboden. Zij vroeg 14,5 miljoen. Nuis stapte daarop naar de rechter voor prijsarbitrage, maar die zei dat de marktprijs van het schilderij inderdaad rond de vijftien miljoen ligt.

Nuis zegt dat niet te kunnen betalen. De wet verplicht hem beschermde cultuurvoorwerpen aan te kopen, maar er is geen budget voor. Onder de Wet tot Behoud van Cultuurbezit vallen ruim honderd cultuurvoorwerpen in particulier eigendom.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden