Online inzameling voor Servische internaut

Wat doe je als je fulltime blogger, programmeur en digitaal onderzoeker bent, en tevens blut, en je computer de geest geeft? Dan organiseer je toch gewoon een inzameling onder je digitale netwerk om een nieuwe te kopen, bedacht Danica Radovanovic.

Van onze buitenlandredactie

De Servische promovenda, die onderzoek doet naar digitale communicatie en meewerkt aan tal van blogs, online magazines en sociale netwerksites, deed begin november op haar weblog Digital Serendipities een oproep aan haar lezers om een klein geldbedrag over te maken. Daarmee hoopt ze voor eind dit jaar 1200 dollar te verzamelen voor de aankoop van een nieuwe MacBook.

De vele digitale activiteiten van Radovanovic zijn onbezoldigd – zoals dat wel vaker het geval is bij online media. Ook voor haar promotie-onderzoek krijgt ze van de universiteit of het ministerie van onderwijs geen beurs. ‘In Servië staan onderwijs en wetenschap altijd in de schaduw’, schrijft Radovanovic, die tijdelijk gebruik maakt van internetcafés en computers van vrienden.

Als haar lezers en de gebruikers van haar websites haar werk appreciëren, willen ze haar misschien wel steunen om een nieuwe computer te kopen, redeneert Radovanovic. Ze heeft een uitgebreid online netwerk, via sites als flickr, twitter, myspace, youtube, wikipedia en vele meer, en ziet het experiment als een soort onderzoekje naar de sociale kracht van internet, haar onderzoeksterrein. Ze wil ‘de kracht van het sociale web testen’, schrijft ze op haar blog.

En hoe zit het met inzameling? Tot haar verbazing komen er daadwerkelijk donaties binnen. Weliswaar langzaam, maar vandaag, op 10 december, staat de teller toch al op 400 dollar, geschonken door 19 donateurs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden