Ongezonde liefdesbubbel smeult en knettert

Out of Love sleurt je mee in een soms ongezonde liefdesbubbel. Velissariou en Vorobyov laten de aantrekkingskracht tussen hun personages zichtbaar smeulen.

Kevin Toma
null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij

Het knettert meteen tussen Varya en Nikolai. Eerst het oogcontact, wanneer zij aan de bar zit van het restaurant waar hij werkt als kok. Dan hun flirterige gesprek. Hoe hij haar achterna rent en een briefje met zijn contactgegevens tussen de dichtgaande deuren van de metro propt. Je ziet het haar denken: wanneer ga ik die gast weer zien? Zou het wat kunnen worden?

De meeste films laten zulke vragen een tijdje sudderen. Zo niet Out of Love, het intrigerende debuut van regisseur-scenarist Paloma Aguilera Valdebenito. Van de metro schakelt de film meteen over naar een even onstuimige als vrolijke, bij hard lamplicht gefilmde vrijscène. Waarschijnlijk is het niet eens de eerste keer dat Varya (de Belgisch-Griekse toneelactrice Naomi Velissariou) en Nikolai (Rus Daniil Vorobyev, eerder te zien in Eastern Boys) het bed delen. 'Dit keer mag je in me komen', kreunt zij, maar hij verstaat haar verkeerd: het begin van een reeks misverstanden en conflicten die het stel steeds verder uit elkaar zal drijven.

Gespletenheid

Out of Love, gemaakt in kader van het samenwerkingsproject De Oversteek van Filmfonds, Mediafonds, CoBO, VPRO en NTR, werkt dan twee kanten op. Valdebenito sleurt je helemaal mee in de niet altijd even gezonde bubbel van haar geliefden: buiten hen zie je nauwelijks andere mensen, uitgezonderd enkele vrienden en de oude dame aan wie Varya thuiszorg verleent. Cameraman Jasper Wolf filmt de twee volop van dichtbij, zodat hun fysieke aantrekkingskracht bijna tastbaar wordt, terwijl de omringende wereld letterlijk gefragmenteerd en onscherp blijft. Van de niet bij naam genoemde stad waar Varya en Nikolai wonen, vang je enkel flarden op. Alsof buiten hun verhouding niets er werkelijk toe doet.

Tegelijkertijd verspringt de film steeds naar scènes waarin het knalt tussen de twee. Hoeveel tijd er tussen die aanvaringen zit, is vaak onduidelijk. Momenten van onbezoedelde harmonie - voor zover die er zijn - worden overgeslagen. Als toeschouwer begrijp je dan ook al snel niet meer wat die twee bij elkaar zoeken. Knap, hoe Valdebenito de gespletenheid van Varya's en Nikolai's relatie beslag laat leggen op de film zelf.

Wat niet wegneemt dat het eindeloze relationele getouwtrek soms op de zenuwen werkt. Ga uit elkaar of hou op met zeiken, denk je dan. Gelukkig laten Velissariou en Vorobyov de liefde van hun personages ook op de ergste ogenblikken smeulen. Zelfs in elkaars afwezigheid: zie je haar met een andere man of hem met een andere vrouw, dan klopt er pas echt niets meer van.

Out of Love

Drama
Regie: Paloma Aguilera Valdebenito.
Met: Naomi Velissariou, Daniil Vorobyov, Koosje Bulens.
95 min., in 15 zalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden