Ongevaarlijk theater over 'onze' vredesmissies

Schrijver Ger Beukenkamp heeft een neus voor de actualiteit. Net nu er in Den Haag en omstreken een discussie wordt gevoerd over het al dan niet uitzenden van Nederlandse militairen naar Afghanistan is zijn nieuwe stuk Onze Jongens in première gegaan....

Hein Janssen

Beukenkamp situeert zijn nieuwe stuk rond een soort Idols-achtige talentenjacht waarin derderangs artiesten auditie doen om op te mogen treden voor 'onze jongens' die ergens in een Zuid-Arabische woestijn zijn gelegerd. Voor de pauze zien we de soms grappige, soms treurige capriolen van deze artiesten, onder wie een belegen meidengroep, een gesjeesde homoseksuele militair, drie oudere dames à la The Andrew Sisters, en een jongen die alleen maar opstandig wil rappen. Ze hebben allemaal zo hun reden om op avontuur te gaan, maar die motieven zijn verre van nobel.

Het levert al met al een paar muzikale nummers op die soms tenenkrommend grappig zijn. De intrigerende vraag hierbij is of de optredende artiesten van Toetssteen echt niet beter kunnen zingen, of dat ze maar doen alsof. In ieder geval komt het de rafeligheid van een en ander zeker ten goede.

Na de pauze zitten we dan met z'n allen in een bijna echte legertent, tussen de militairen die vergast worden op de optredens van die malle B-artiesten. Er worden liedjes gezongen met titels als Fuck the peace, De Soa-Polka en Ik breng mijn kont naar het front. Actrice Ineke Veenhoven, de grande dame van Toetssteen, heeft hier de leukste scène, waarin ze de post doorneemt die vanuit het vaderland naar onze jongens is verstuurd.

Beukenkamp lardeert deze scènes met een paar kritische kanttekeningen over zin en onzin van dit soort militaire exercities. Alles komt even voorbij: xenofobie, angst voor moslims, Bush, en dat gekoppeld aan allerhande persoonlijk leed. Maar Onze Jongens is niet een keiharde aanklacht tegen welke misstand dan ook. Naar het eind toe wordt het stuk opgesierd met een paar al te onwaarschijnlijke voorvallen, waardoor de klucht het wint van de satire.

In die zin waren Beukenkamps vorige stukken over koningshuis, Beatrix en andere perikelen van de monarchie scherper en gedurfder. Onze Jongens is al met al een avondje onderhoudend muzikaal theater. Ongevaarlijk, dat wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden