Boeken

Ongemakkelijk maar nood­zakelijk boek over de grote Stephen Hawking

null Beeld Atlas Contact
Beeld Atlas Contact

Op 14 maart 2018 overleed Stephen Hawking, wereldberoemd natuurkundige. Waaraan dankte hij zijn roem, vraagt wetenschapsjournalist Charles Seife zich af in zijn indringende portret van het fenomeen Hawking. Was het zijn wetenschappelijke gewicht? Of was Hawking beroemd omdat hij, door ALS roerloos gekluisterd aan een rolstoel, sprekend via een robotstem, het ideale personage was in een populair verhaal over wetenschap?

De vraag stellen is hem beantwoorden. Seife, die schrijft voor onder meer The New York Times en The Economist, spant zich in Hawking Hawking tot het uiterste in om diens wetenschappelijke bijdragen in het juiste perspectief te plaatsen. Die zijn indrukwekkend. Het was Hawking die als eerste de oerknal beschreef als een soort omgekeerd zwart gat. En die aantoonde dat zwarte gaten toch stralen.

Seife laat echter ook zien dat veel van wat de steeds verder verlamde Hawking daarna deed, recycling was van zijn geniale jeugdige inzichten. Steeds vaker blijken teksten en ideeën knip-en-plakwerk, toont Seife, die zich soms op het randje van roddel begeeft. Een ongemakkelijk, maar juist daarom noodzakelijk boek over een geleerde die ook maar een mens was.

Charles Seife: Hawking Hawking. Uit het Engels vertaald door Joost Pollmann en Albert Witteveen. Atlas Contact; € 29,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden