Column Aaf leest sterren

Ongelukkige goudmijn Michael Jackson en het salsa-avondje van Justin Bieber

De slechte jeugd als onuitputtelijke inspiratiebron en een tienerdroom van een aanzoek. 

Drumstel

Een slechte jeugd is een goudmijn voor kunstenaars, schijnt, en onder de kunstenaars rekenen we uiteraard Michael Jackson en in dit specifieke geval ook Johan Derksen, want die kwamen deze week allebei in het nieuws met hun slechte jeugd.

Die was in het geval van Jackson, weten we allang, zeer slecht, en bovendien wás hij in zijn jeugd al fulltime met de kunsten bezig, dus we weten niet of het principe dan nog geldt dat het later een goudmijn wordt. Het was al een goudmijn. Een heel ongelukkige goudmijn.

Deze week kwam naar buiten dat Jacksons vader, de afschuwelijke Joe Jackson, hem in zijn jeugd chemisch liet castreren om zijn hoge stemgeluid te laten behouden. Erger wordt het niet, of wel, maar ook dat ergere heeft Jackson allemaal meegemaakt. We werden er verdrietig van.

Derksen wilde popster worden, maar dat mocht niet, vertelde hij in De Telegraaf. ‘Ik moest een mooie opleiding volgen om uiteindelijk een goede baan te krijgen.’ De muziek bleef aantrekkelijk. ‘Op mijn 50ste heb ik een drumstel gekocht.’

Waar een midlifecrisisimpulsaankoop al niet toe kan leiden: deze week presenteerde Derksen de cd The Golden Years of Dutch Pop Music. ‘Toch nog mijn eigen cd!’ Nou ja, eigen cd, zijn snor prijkt op de hoes, maar de muziek is van Peter Koelewijn, George Baker en aanverwanten. In het interview klaagt Derksen dat hij van Wilfred Genee niet vaker ‘zijn’ muziek mag laten horen in Voetbal Inside. ‘Genee vindt dat de 55 minuten die we hebben, gevuld moeten worden met de onzin die wij daar aan tafel verkondigen.’ Volstrekt belachelijk, inderdaad.

Erger wordt het niet, of wel. Beeld Getty Images

Salsa-avond

Er zijn nog steeds volksstammen tieners die van het pad raken als Justin Bieber een nieuwe vriendin krijgt. En als hij zich dan ook nog verlooft, is dat al helemaal een ramp. Dit weekend ging het gerucht dat Bieber zijn vriendin Hailey Baldwin (model en dochter van Stephen Baldwin) ten huwelijk had gevraagd tijdens een salsa-avond in een resort op de Bahama’s. Zijn beveiligers hadden voor het aanzoek gevraagd of de andere bezoekers hun telefoontjes wilden wegstoppen. Romantisch!

Maar ook: raar! Als je een wereldberoemde tienerpopster bent en niet wilt dat je aanzoek gefilmd wordt door vreemden, dan doe je het toch lekker in de privacy van je eigen hotelkamer en niet op een openbare salsa-avond?

'Geef mij aandacht' en 'Laat me met rust' Beeld AP

Maar dat is de vage grens tussen ‘Geef mij aandacht’ en ‘Laat me met rust’ die Bieber al jaren bewandelt. Eerder vocht hij ruzies met exen uit via openbare Instagramreacties en ging hij op zijn iPhone muziek luisteren in een Bostons park, waarbij hij zijn fans steeds relaxed vroeg om geen foto’s van hem te maken. Aandacht vragen door geen aandacht te vragen: een bijzonder talent.

En intussen al die arme tienermeisjes maar huilen omdat hij zijn hart weer aan iemand heeft verpand. Hailey Baldwin was in 2011 trouwens zelf een tienermeisje van 14, en twitterde toen over Justin Bieber en zijn toenmalige vlam Selena Gomez: ‘Het kan me niet schelen wat iedereen zegt, Justin Bieber en Selena Gomez samen is de definitie van een tienerdroom!’

En nu heeft ze hem zelf. Ook de definitie van een tienerdroom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden