Ongeharkt denken over Amsterdam

'Hoe dan, Lo?', stelt Lodewijk Asscher zichzelf de vraag aan het slot van een prettig leesbaar boekje, waarin de nieuwe lijsttrekker van de Amsterdamse PvdA uiteenzet hoe zijn stad er in 2020 moet uitzien....

Het kan aan zijn leeftijd liggen dat Asscher (31) zich overde uitvoering en financiering niet zo druk maakt. Hij erkent dater veel geld uit Den Haag zal moeten komen, en uit Brussel. Maarover de werkelijke kosten, al is het maar een ruwe schatting,geen woord. 'We zouden geen cijfers achter de komma berekenen',zo verwijst hij naar zijn voorwoord in Nieuw Amsterdam, deideale stad in 2020 . Daarin kwalificeert hij zijn ideeën als'maatschappelijke opties voor de toekomst' en: 'ongeharktegedachten, soms zijn ze te mooi om waar te zijn'.

Waartoe deze 'ongeharkte gedachten' kunnen leiden, heeft hetaanstormende talent - een wethouderschap zit er na de komendegemeenteraadsverkiezingen wel in - vorige week aan den lijveondervonden. Voor het eerst in zijn prille politieke carrièrekreeg hij veel publicitaire ellende over zich heen vanwege zijnwat ongelukkig geformuleerde voorstellen om raamprostitutie envrouwenhandel terug te dringen. Uit zijn vurige pleidooi zoukunnen worden opgemaakt dat hij de Wallen, Nederlands beroemdste red-light district wilde sluiten. Hetgeen niet zijn bedoelingwas, zo maakte hij later duidelijk.

Het zij hem vergeven.

Want Nieuw Amsterdam, ontworpen door Asscher, is een veel teaardige schets ('visie' is wellicht te gewichtig) omonverschillig terzijde te leggen. En welke (lokale) politicusneemt tegenwoordig de moeite of is in staat zijn gedachten voorde langere termijn op papier vast te leggen, zodat hij na enigejaren kan worden beoordeeld op zijn daden?

Amsterdam, zo heeft Asscher waargenomen, is een ruwe stadgeworden: proleterig gedrag op straat, in hoog tempoverpauperende bevolkingsgroepen, knellende huisvesting, slechtonderwijs en een soms verlammende bureaucratie. Dat wordtallemaal anders, te beginnen met zijn jongste stadgenoten vanbuitenlandse (vaak Marokkaanse) komaf, die niet zelden al op huntiende jaar volwassen crimineel gedrag vertonen.

De PvdA-lijsttrekker wenst voorschoolse opvang voor die kidsen desnoods gedwongen ingrijpen bij de families. Tegelijkertijdmoet Amsterdam een internationaal kenniscentrum worden, 'Harvardaan de Amstel'. Het bedrijfsleven zal moeten meedoen: meerstageplaatsen en sponsoring van cultuur. En een ingenieusopenbaar meldingssysteem, aan de hand waarvan iedereen in detoekomst kan controleren of de overheid haar beloftes waarmaakt.

Over de scheiding van kerk en staat doet Asscher nietmoeilijk: Amsterdam gaat imamopleidingen financieren, waaropNederlands de voertaal wordt. Als ten slotte vrijwilligerswerkwordt gestimuleerd, werken met behoud van uitkering mogelijk is,en het dankzij streng toezicht in alle buurten ook weer teharden is, is Lodewijk Asscher - en met hem iedere Amsterdammer- dik tevreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden