FilmrecensieOne Man and His Shoes

One Man and His Shoes verzandt in een klassieke opzet met niet erg sprankelende talking heads ★★☆☆☆

De aanstichter van al dat sneakerfetisjisme komt zelf niet aan het woord.

Floortje Smit
Het enthousiasme voor Nike Air Jordans was  en is zo groot dat tieners ervoor moorden.  Beeld Filmstill
Het enthousiasme voor Nike Air Jordans was en is zo groot dat tieners ervoor moorden.Beeld Filmstill

Regisseur Spike Lee is misschien wel de vader van de moderne sneakercultuur. Het is een intrigerend idee dat opduikt in de documentaire One Man and His Shoes. Zijn baanbrekende commercials, uitgezonden tijdens de Superbowl, zorgden ervoor dat werkelijk íedereen in de jaren ’80 een paar Air Jordans wilde – wit en zwart, arm en rijk, sportief en niet. Daardoor ging de sportschoen definitief deel uit maken van het straatbeeld.

In deze voor Vice TV geproduceerde documentaire laat regisseur Yemi Bamiro zien hoe Nike van het stiefbroertje onder de sportschoenenmerken uitgroeide tot de producent van sneakers waaraan basketballegende Michael Jordan zijn naam verbond. Die schoenen gingen voor dragers meer betekenen dan alleen schoeisel. Een kwestie van uitgekiende marketing, maar ook mazzel misschien, een kwestie van de juiste beslissingen op het juiste moment.

Een fascinerend onderwerp, maar de docu overstijgt de klassieke talking heads-opzet niet. Met sprekers die bovendien niet erg sprankelen – een wat scherpere montage had hun verhalen spannender kunnen maken. Daardoor is het commerciële deel van het verhaal wat saai en opsommerig, komen de sportfragmenten niet tot leven en als het dieper kán gaan, blijft One Man and His Shoes net onder de oppervlakte. Wanneer de opkomst van de schoen in historisch perspectief wordt geplaatst bijvoorbeeld, in de jaren dat wit en zwart nog meer gesegregeerd waren, en New York nog getto’s kende. Of als het gaat om Michael Jordan als rolmodel voor de zwarte gemeenschap.

Wat is het jammer bovendien dat hij, de ‘One Man’ uit de titel, niet zelf aan het woord komt. In het laatste kwartier blijkt waarom. De schoenen zijn zo gewild dat tieners er voor werden, en worden, vermoord. Goed dat Bamiro ook de schaduwkanten van de sneakercultuur aansnijdt, maar jammer dat hij dat doet met goedkoop sentiment – die muzíek! – en hij Nike en Jordan wel heel gemakkelijk de schuld geeft van dit alles.

One Man and His Shoes

Documentaire

★★☆☆☆

Regie Yemi Bamiro

83 min., in 18 zalen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden