Onderhoudend relaas over boekenverzamelingen

Volgens een recente telling (minibieb.nl) telt Nederland bijna duizend ruilbibliotheken: kasten op straat die fungeren als doorgeefluik voor boeken. Dat aantal zegt iets over de opkomst van de ruileconomie, maar getuigt ook van een groeiend probleem in de boekenbranche: waar moeten we heen met onze overtollige exemplaren?

Antiquariaten accepteren alleen nog de krenten in de pap. De gevolgen voelt niet alleen de particulier die zijn Maigretjes wil slijten, maar ook de verzamelaar die zijn kostbare bezit saneert.

De verschuiving van antiquariaat naar kringloopwinkel (en de ultieme horror: de papierbak) is het hoofdthema van De complete verzameling, de jubileumuitgave bij het 25-jarig bestaan van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen. In dit door Hansje van Halem schitterend vormgegeven jaarboek inventariseert Paul van Capelleveen, conservator van de Koninklijke Bibliotheek, de diverse manieren waarop collecties aan hun einde komen.

De complete verzameling - Notities over het einde van boekencollecties

Paul van Capelleveen, non fictie

De Buitenkant; 176 pagina's; euro 35,-.

Dat doet hij onderhoudend, aan de hand van historische voorbeelden. Ze variëren van de veiling van de fameuze Horatius-verzameling van de classicus Hendrik Riedel tot de rijke collectie van de Nederlandse bankier Paul May, die door de nazi's naar het buitenland werd versleept en roemloos uiteenviel.

Treurig, maar alles bewaren is ook geen optie. De auteur citeert een Britse bibliothecaris: 'The will-power necessary to get rid of books must be maintained at all costs.' Maar hoe? Weggooiers ervaren het vaak als 'een daad van afgedwongen barbarie'.

Van Capelleveen blijft monter. Laten we opruimen beschouwen als 'een zintuiglijke ervaring die genot kan schenken, net als het vullen van vuilniszakken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden