BoekenJongens waren we

Onderhoudend afscheid van het archetypische mannelijke personage

null Beeld Das Mag
Beeld Das Mag

Boekenkasten vol zijn er geschreven over ‘de vrouw’, als ware zij een bijzondere diersoort. Over ‘de man’ als studieobject wordt minder geschreven. In de literatuur gaat het wél vaker over mannen, al was het maar omdat romans lange tijd vrijwel alleen door mannen werden geschreven. Maar het patriarchaat raakt uitgeput, meent Jan Postma (1985), en dus is het tijd voor ‘een laatste saluut’ aan archetypische mannelijke personages, ontsproten aan het brein van mannelijke schrijvers.

In de essaybundel Jongens waren we bekijkt Rob van Essen wat de ‘aardigheid’ van Nescio’s titaantjes inhoudt, duidt Miriam Rasch waar de strijd van Knausgård om draait en toont Xandra Schutte hoe het personage David Lurie uit Coetzees Disgrace symbool staat voor de ondergang van vanzelfsprekende witte mannelijkheid. Onder andere. Mislukte zonen, bedrogen echtgenoten, conservatieve intellectuelen – een hele stoet problematische mannen trekt voorbij.

De 22 geselecteerde literaire werken zijn buitengewoon geschikt om theorieën over mannelijkheid op los te laten en leveren gevarieerde, onderhoudende besprekingen op. Deze bundel nodigt uit om al die romans (nogmaals) te lezen. (Bo van Houwelingen)

Jan Postma (samenstelling): Jongens waren we – De problematische sekse in de literatuur

Das Mag; € 21,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden