Onder Marokkanen

Roy Dames (1953) begon als cameraman maar heeft de afgelopen jaren naam gemaakt als documentairemaker met een voorkeur voor onderwerpen waaraan Nederlandse tv-collega's en schrijvende journalisten zich niet snel meer zullen wagen dan wel de tijd voor zullen krijgen....

Twee van zijn films zullen ongetwijfeld nadrukkelijk in het geheugen van menig tv-kijker zijn blijven hangen. Het portret van de aan lager wal geraakte, ex-bokskampioen Ruud Lubbers, onder de titel Ruud en Ria - tot de dood ons scheidt. En meer recent De meiden van de Keileweg, een net zo rauwe als aangrijpende serie over de Rotterdamse tippelzone en zijn levende have.

Woensdag zonden NPS en VPRO in Dokwerk een nieuwe in Rotterdam opgenomen docu van hem uit: de weerslag van een verblijf in kringen van 'kutmarokkaantjes', zoals ze zich bij wijze van geuzennaam inmiddels ook zelf zijn gaan noemen. In Ik ben Mohammed maakten we kennis met onder anderen Soufian, Tomaz, Hamid, Achraf en Mohammed die, op laatstgenoemde (van dakloze tot docent maatschappijleer) na, allen in uiteenlopende staat van vertwijfeling en woede verkeren over hun positie en toekomst in onze samenleving.

In een uur film werd de bijbehorende levensstijl rauw uitgeserveerd: we keken binnen bij een Marokkaanse heroïnedealer en mochten mee op ronde langs zijn verstopplaatsen, we waren aanwezig bij een handgemeen tussen Achraf en zijn hulpverleenster, en de camera draaide tijdens een bijeenkomst tussen 'jongerenmakelaar' Rick en een Marokkaans inloopgroepje, waarbij de haat tegen Nederlanders en een voorgenomen carrière in de criminaliteit op de agenda stonden.

Daar stonden ook gerustellende scènes tegenover (Achraf haalt alsnog zijn diploma met hoge cijfers; Soufian wil kapper worden en oefent thuis met krulspelden), terwijl Roy Dames ook zo'n stemmig, typisch VPRO-pianomuziekje (het is maar filmkunst, zoiets) onder zijn opnamen had gezet om de kijkers niet al te zeer de stuipen op het lijf te jagen.

Maar dat nam niet weg dat je tegen de tijd dat de aftiteling in beeld kwam, evengoed verbijsterd naar het plafond zat te staren. Een uur zwaar-gesubsidieerde tv voor een relatief klein publiek - veel dichter lijkt een jonge, wanhopige kut-Marokkaan bij de doorsnee Nederlander voorlopig niet in de buurt te kunnen komen, tenzij je bereid bent Roy Dames of jongerenmakelaar te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden