Ondanks zijn gebrek aan materiaal weet Jim Jefferies meer dan anderhalf uur vol te ouwehoeren

Jefferies lijkt nauwelijks inspiratie te hebben gehad voor de show, hij herhaalt oud werk en plamuurt het dicht met flauwe grappen. Op zich knap dat hij toch meer dan anderhalf uur weet vol te ouwehoeren en het publiek geregeld hard laat lachen.

Joris Henquet
null Beeld
Beeld

Na de recente bezoeken van komieken Ricky Gervais en Chris Rock aan Amsterdam waren we net gewend geraakt aan een hoog niveau van internationale comedytournees. Grootheden Gervais en Rock deden Nederland aan met intelligente, knap opgebouwde voorstellingen, met bovendien een absoluut minimum aan clichégrappen over Amsterdam als seks- en drugswalhalla.

Jim Jefferies

Cabaret
The Unusual Punishment Tour, door Jim Jefferies.
7/1, Ziggo Dome, Amsterdam.
Internationale tournee.

Bij de Australische comedyster Jim Jefferies, die momenteel voor tv-zender Comedy Central de satirische nieuwsshow The Jim Jefferies Show maakt en zondag een imposante negenduizend Nederlandse fans wist samen te brengen in de Ziggo Dome, doen we een flinke stap terug. Jefferies zegt dat hij in het Amsterdamse W Hotel logeert en dat hij daar na de show vast nog een prostituee gaat bestellen, want ja, dat hoort er toch bij in deze stad.

En zo plamuurt hij het openingsdeel van zijn optreden vol met allerlei matig boeiende onderwerpjes: gepoch met de megabedragen die voor zijn comedyspecials worden betaald, nog maar eens wat vermoeiende grapjes over Trumps Grab them by the pussy-uitspraak, een uiterst flauwe uitleg van een raar seksstandje voor homo's en een ongepaste improvisatie met de beveiligingsmensen van Ziggo Dome, die vlak naast het podium staan en terecht strak voor zich uit blijven kijken.

Lange tijd denk je: wanneer begint nu de echte voorstelling? Maar die komt dus niet. Jefferies lijkt nauwelijks inspiratie te hebben gehad voor deze show, hij appelleert aan zijn bekende 'comedy routines' uit het verleden, maar voegt er nauwelijks memorabele nieuwe verhalen aan toe. In zijn glimmend zwarte jackie sloft hij heen en weer over het veel te grote podium en improviseert zich door de avond heen.

Op zich nog best knap dat Jefferies ondanks zijn gebrek aan materiaal meer dan anderhalf uur weet vol te ouwehoeren en daarmee het publiek geregeld hard laat lachen. Dat hij wel degelijk op beeldende wijze een geestig verhaal kan vertellen, etaleert hij in zijn verslag van een privéfeestje van zangeres Mariah Carey en haar schatrijke Australische echtgenoot, waar Jefferies voor veel te veel geld was ingehuurd om vijftien minuutjes op te treden. Met imitaties van beroemde tafelgasten als Eddie Murphy en Al Pacino neemt Jefferies je overtuigend mee in deze steeds genanter wordende ervaring.

Maar o ja, zo had Jefferies ons al van tevoren gewaarschuwd, dit verhaal had hij misschien ook al verteld toen hij de vorige keer in Amsterdam optrad. Sorry dan voor de bezoekers die het nu voor de tweede keer horen, maar dit verhaal zit nu eenmaal in de nieuwe comedyspecial die hij binnenkort opneemt voor tv.

Het zal allemaal wel, Jim.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden