NieuwsDe Michelingids

Ondanks corona komt de Michelingids ‘gewoon’ uit, inclusief uitgedeelde en ingetrokken sterren

De vorige week uitgegeven Franse De Michelingids leidde tot verbazing en kritiek. De gids had, na een rampzalig jaar voor restaurants, ‘gewoon’ de felbegeerde sterren uitgedeeld én ingetrokken. Hoe zijn de Nederlandse restaurantgidsen het afgelopen jaar te werk gegaan?

Chefkok Joris Bijdendijk staat aan het roer bij Rijks in Amsterdam. Dit restaurant heeft sinds 2017 een Michelinster. Beeld Marcel Wogram
Chefkok Joris Bijdendijk staat aan het roer bij Rijks in Amsterdam. Dit restaurant heeft sinds 2017 een Michelinster.Beeld Marcel Wogram

‘Dit was een jaar met moeilijkheden in plaats van een jaar voor competitie’, zei chef Sébastien Tantot geërgerd tegen France 24 over de Franse gids. ‘Covid-19 vermoordt restaurants. Dus waarom is Michelin nog steeds geobsedeerd door sterrenbeoordelingen?’, schreef CNN al eerder.

In Nederland zijn de De Michelingids en de Lekker500 elk op een andere manier met de situatie omgegaan. De Lekker500 voor 2021 is al eind oktober vorig jaar uitgekomen. Daarin dit keer géén ranglijst (Inter Scaldes uit Zuid-Beveland stond in 2020 nog bovenaan). De pagina’s worden gevuld door verhalen over de impact van corona, van restaurateurs uit de top-500 van de vorige editie. Althans, verhalen van degenen van wie het restaurant nog bestond: 6 procent was gestopt (overigens een niet veel hoger percentage dan gebruikelijk).

‘Wij vonden het niet gepast om aandacht aan lijstjes te besteden als iedereen bezig is met overleven’, zegt hoofdredacteur Annelies Pijper van de Lekker500 over het ontbreken van een ranglijst. ‘Bovendien lukte het onze 51 rapporteurs vanwege de verschillende maatregelen niet om een correct inspectieseizoen te draaien. Normaal beoordelen we honderden restaurants, vaak meerdere keren.’ Na vierhonderd bezoeken besloot Pijper met het rapporteren te stoppen en gooide ze alle kritieken in de prullenbak.

De Nederlandse De Michelingids. Beeld
De Nederlandse De Michelingids.

Bij de Nederlandse De Michelingids, die op 29 maart verschijnt − voor het eerst sinds 1904 alleen digitaal − lijkt alles daarentegen business as usual. Ten opzichte van vorig jaar zullen sommige restaurants een ster winnen en, ja, andere zullen er een verliezen. (Vorig jaar kregen 89 restaurants een ster, 16 twee sterren en 2 drie sterren.)

‘Ik weet dat het verlies van een ster nu hard kan overkomen en natuurlijk hebben we veel sympathie voor de restaurateurs’, zegt Werner Loens, de Vlaamse hoofdinspecteur van de Nederlandse De Michelingids. ‘Maar we maken een gids voor de consument en niet voor de chef. We kunnen het ons niet permitteren om een restaurant dat het niet verdient, tóch in de gids te houden.’ Daarnaast denkt Loens dat de aandacht restaurants helpt.

De inspecteurs van Michelin hebben voldoende kunnen eten voor hun werk. Loens: ‘We begonnen in november 2019 en eindigden in oktober 2020. In die tijd zijn restaurants maar tweeënhalve maand dicht geweest.’ Hoeveel Michelin-inspecteurs er zijn? ‘Daar doen we altijd mysterieus over’, zegt Loens, van wie geen foto in de krant mag zodat hij anoniem kan blijven keuren.

Een Michelinster is belangrijk, weet Ronald van Roon, chef-kok van het Haagse sterrenrestaurant Calla’s. ‘Als mensen iets te vieren hebben, bellen ze ons.’ Hij zou het heel jammer vinden als Calla’s zijn ster na negentien jaar zou verliezen. ‘Maar ik denk dat ze restaurants na afgelopen jaar misschien iets eerder het voordeel van de twijfel gunnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden