Onbuigzaam en toch aardig

Spartaans en liefdevol. Zo stond Davina van Wely bekend bij de violisten die ze opleidde. Jaring Walta, Else Krieg, Jaap van Zweden, Peter Brunt, Isabelle van Keulen, Marijn Mijnders, Cécile Huynen – een falanx aan Nederlandse solisten, concertmeesters, tuttistrijkers en kamermuziekspelers heeft ze onder haar hoede gehad....

Een van de laatsten aan wie ze les gaf, was Simone Lamsma, die vorig jaar op haar zeventiende het Oskar Backconcours won. Andere leerlingen gingen al met pensioen, zoals de exconcertmeester van het Residentie Orkest Jaring Walta. Vaak bleven ze in contact. Zondag stierf Van Wely (82) in het Rosa Spierhuis in Laren.

Zelf studeerde Davina van Wely bij de even tirannieke als legendarische vioolpegagoog Oskar Back. Na een voortgezette studie in Parijs rolde ze als jonge violiste naar eigen zeggen 'bij toeval' in het docentenvak, toen ze lessen moest overnemen van de zieke Back. Ze werd hoofdvaklerares in Amsterdam en Den Haag. Met de Oskar Backleerling Herman Krebbers en de uitgeweken Rus Viktor Liberman zette Van Wely decennia lang de toon bij het ontwikkelen van Nederlands viooltalent.

Ze gaf zelden complimenten, lette onbuigzaam op zuiverheid en technische details, maar slaagde er tevens in aardig te worden gevonden. Vaak reisde ze leerlingen na om hun optredens te volgen en van commentaar te voorzien. Als het moest, kon ze ook een viool in beslag nemen, om te voorkomen dat een overijverige leerling zich suf zou studeren. Anderen moesten van haar leren buigen, of een entree leren maken.

'Ze leerde me nobel spelen, een goede smaak behouden, geen banale dingen doen', blikte haar exleerling Theodora Geraets terug, aan de vooravond van het eerste vioolconcours dat (in 1991) naar Van Wely werd genoemd. Van Wely geloofde in wedijver, verzette zich tegen 'het Nederlandse verbod op uitblinken', en fulmineerde tegen de karigheid van het muziekschoolsysteem waarin kinderen een halfuur per week individuele aandacht krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden