Onbekommerd optimistisch internetten

Oma Boot is tachtig jaar en vertikt het om in een luie stoel te gaan zitten wachten op Magere Hein....

Zonder neerbuigend te willen doen over de geestelijke lenigheid van een bejaarde mevrouw: die laatste opmerking heeft iets vertederends. Want haar elektronische brief doet er natuurlijk geen dagen over om van Auckland naar Den Haag te komen, maar luttele minuten. In het filmpje lijkt het net alsof mevrouw Boot zich dat niet kan voorstellen. Ze is wel aan 'het internetten', zegt ze, maar dat het net iets anders én vooral veel meer is dan een ingetikt briefje lijkt ze niet te bevatten.

Oma Boot is niet de enige die het niet helemaal lijkt te snappen. Zo meldde een radiojournalist gisteren dat het publiek met minister Zalm kon chatten over de rijksbegroting, terwijl dat publiek slechts per e-mail vragen mocht stellen die Zalm al dicterend zou beantwoorden waarna een techneut of voorlichter zijn antwoorden via het net zou verspreiden. Chatten is zoiets als kletsen via een 27MC-bakkie, en daar leek de sessie met Zalm niet op - maar wat maakt het uit, chatten klinkt lekker modern.

Het zal niet de bedoeling van Kaap de Goede Hoop zijn geweest, een programmareeks over 'inspirerende mensen' en 'de kunst van het dagelijks leven', maar amusant is het wel om te zien hoe Nederland met Zalm en die radiojournalist al stuntelend probeert te wennen aan Internet. Hoe de taal plotseling onnavolgbaar verandert ('even zippen', 'digitale werkplaats'), en men zich zorgen maakt over een nieuwe tweedeling - waarop in Haarlem gratis computers worden weggegeven aan langdurig werklozen die zich aanmelden voor een cursus.

De RVU laat mensen zien die zich onbekommerd en vol optimisme in de toekomst van Internet storten. Als momentopname is dat des te aardiger voor wie beseft dat die mensen nog maar een pril begin hebben gezien. Internet zal - zeggen deskundigen - binnen de korste keren niet eens meer lijken op wat het nu is. Tot in de vreemdste huishoudelijke apparaten zal het doordringen, en het zal zo alomtegenwoordig zijn dat je niet meer eens meer zult merken dat het er is.

Met een beetje geluk maakt ook oma Boot dat nog mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden