Onbekende fotografen verschijnen steeds vaker op boekomslagen

Hoe het web fotografen nieuwe kansen biedt.

Erik van den Berg
null Beeld
Beeld

Tatiana de Rosnay's megaseller Haar naam was Sarah (1,5 miljoen exemplaren verkocht, de 83ste druk is onderweg) leverde ook onvoorzien succes op voor een onbekende fotografe in Zweden.

Voor de midprice-editie in 2008 gebruikte ontwerpster Marry van Baar een foto die ze op internet had gevonden: een meisje met gesloten ogen en een schaduw over haar lippen. Het bleek het zelfportret van een 19-jarige studente, Anna Classon, die op slag furore maakte: de coverfoto hield het 58 drukken lang vol, verscheen als poster en fungeerde als blikvanger op de Frankfurter Buchmesse.

Mirjan van der Meer uit het Friese Akkrum overkwam in 2009 iets overeenkomstigs. Haar zelfportret als 19-jarige, online gezet onder het alias Mirjan Rooze, werd door Marry van Baar gespot en op Paolo Giordano's roman De eenzaamheid van de priemgetallen gezet. De auteur was zo gelukkig met het resultaat dat het zelfportret ook op de Italiaanse editie verscheen en Van der Meer daarna de coverfoto's voor nog twee Giordano-romans leverde.

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

Dat zulke webvondsten geen incident zijn, blijkt uit de verhalenbundel Zo worden wij niet van Caroline van Keeken. Ook hier leverde internet het omslagbeeld, en ook hier ontstond persoonlijk contact tussen de schrijver en een onbekende fotograaf - in dit geval de Australische Nicole Wells, die haar 11-jarige dochter Jenni portretteerde in een ouwelijke schortjurk met een knuffelkonijn.

Uitgever en ontwerper zagen de connectie met Van Keekens 'vileine en geestige' verhalen, en inmiddels kon Wells de schrijfster haar complimenten sturen: 'It's such an exciting feeling seeing it on a book cover.'

null Beeld
Beeld

Zo worden wij niet
(fictie) - Caroline van Keeken
Omslagfoto Nicole Wells, ontwerp Bij Barbara
Thomas Rap; euro 18,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden