Onbekend stuk van Mozart gevonden in Frankrijk

Een tot nog toe onbekend werk van Wolfgang Amadeus Mozart is opgedoken in een Franse bibliotheek. Volgens de internationale stichting Mozarteum in Salzburg bestaat er geen twijfel over dat het enkele blad van de hand van de Oostenrijkse meestercomponist is....

Ulrich Leisinger, het hoofd van de afdeling onderzoek van de stichting, zegt dat het gaat om een ruwe opzet van een nooit voltooide mis. Hij noemt de vondst ‘zeer belangrijk’. Het blad werd gevonden in het archief van de bibliotheek van Nantes, in het westen van Frankrijk.

De bibliotheek kwam in de negentiende eeuw in het bezit van het manuscript door het legaat van een handschriftenverzamelaar. De bibliotheek verloor de schets later uit het oog en herontdekte het pas onlangs, toen men de verzameling inventariseerde ten behoeve van een nieuwe catalogus.

‘Het gaat om een fascinerende prachtvondst: nieuwe muziek van Mozart,’ zei Leisinger enthousiast. Aan de gebruikte papiersoort is te zien dat Mozart de muziek schreef tussen 1787 en zijn dood, op 35-jarige leeftijd, in 1791. Zeer uitgebreid is het handschrift helaas niet. Leisinger: ‘Het zijn slechts schetsen voor een Kyrie en een Credo. Het is daarom niet uitvoerbaar, maar we kunnen proberen te reconstrueren wat Mozart van plan was.’

In de periode kort voor zijn dood hield Mozart zich veel bezig met kerkmuziek. De componist wilde graag kapelmeester worden van de Stephansdom in Wenen, waar hij op dat moment woonde, maar hij overleed voordat hij aan de baan kon beginnen.

Volgens Leisinger gaat het om een melodieschets. ‘Dus wat er aan ontbreekt zijn de harmonieën en de instrumentatie, maar je snapt wel wat de bedoeling is. De melodie is compleet. Het is maar een stem en niet de hele partituur, met acht of twaalf partijen.’

In de afgelopen vijftig jaar werden ongeveer tien vergelijkbare vondsten gedaan van Mozartcomposities. Het stuk dat nu is gevonden zou bij veiling naar schatting zo’n zeventigduizend euro opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden