Onafhankelijke producent grote Oscarwinnaar

De 69ste Oscaruitreiking in het Shrine Auditorium van Los Angeles is maandagnacht vooral de triomf van Saul Zaentz geworden. De 76-jarige onafhankelijke producent kreeg de Irving G....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM/LOS ANGELES

Met in totaal negen Oscars was The English Patient de meest gelauwerde film. Sinds 1988 (The Last Emperor) gingen niet zoveel Oscars naar een enkele film. Toch was het geen record: Ben Hur werd in 1960 met elf en West Side Story in 1962 met tien Oscars bekroond.

Behalve in de categorie Beste Film kreeg The English Patient Oscars voor de regie (Antony Minghella), de vrouwelijke bijrol (Juliette Binoche), de art direction, het camerawerk, het geluid, de originele filmmuziek, de kostuums en de montage.

Van de twaalf nominaties die de film ontving werden er slechts drie niet in een Oscar omgezet, zij het niet de minst belangrijke: de mannelijke en vrouwelijke hoofdrol en het scenario. In plaats van Ralph Fiennes werd Geoffrey Rush bekroond voor zijn hoofdrol in Shine, terwijl Frances McDormand uit Fargo de Oscar voor de vrouwelijke hoofdrol kreeg en niet Kristin Scott Thomas. De prijs voor McDormand was een van de twee Oscars voor Fargo, van de broers Ethan en Joel (de man van McDormand) Coen. De andere was voor het beste originele scenario.

Kreeg Fargo nog twee Oscars uit zeven nominaties, Shine van Scott Hicks ontving er uit eenzelfde aantal nominaties maar één, die voor Fiennes, als de mentaal beschadigde Australische pianist David Helfgott. De laatste mocht op het podium zelf een stukje piano spelen.

De grote verliezer was Secrets and Lies van Mike Leigh, die ook zeven keer was genomineerd, maar geen enkele Oscar won. Tot beste niet-Engelstalige film werd volgens verwachting Kolya van Jan Sverak uitgeroepen.

De grootste verrassing was toch de bekroning van Juliette Binoche, omdat algemeen Lauren Bacall getipt was als winnares voor haar bijrol in The Mirror has two Faces van Barbra Streisand. Haar nominatie was de eerste in de carrière van de 72-jarige actrice. De verbazing van Binoche leek gemeend.

De teneur van de prijsuitreiking was een oproep van de leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences aan de grote studio's om weer eens films te maken als The English Patient. Van de Studio-films kreeg Jerry McQuire een troostprijs voor de beste mannelijke bijrol (Cuba Gooding jr), terwijl de film die over de hele wereld de meeste bezoekers trok, Independence Day, het moest doen met de Oscar voor de visuele effecten.

De goed op dreef zijnde ceremoniemeester Billy Crystal verwees regelmatig naar het feit dat onafhankelijke producties de boventoon voerden. Hij noemde Los Angeles 'Sundance by the Sea', naar het Amerikaanse festival voor onafhankelijke films in Sundance. Van Crystals grapjes viel het meest de verwijzing op naar dubieuze verkiezingsgiften van president Bill Clinton. Clintons favoriete film is volgens Crystal 1001 Donations.

Regelmatig werd de camera gericht op Barbra Streisand, die kwaad was niet genomineerd te zijn voor de regie van The Mirror has two Faces en het wel genomineerde liedje uit die film weigerde te zingen. Zo zei Debbie Reynolds dat zij was toegetreden was tot de club van Anonieme Niet Genomineerden, waarvan Streisand en Madonna ook lid zijn.

Madonna, ook al verontwaardigd dat zij niet genomineerd was voor haar rol in Evita, was wel zo sportief haar liedje You must love me te zingen. De song van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice werd prompt bekroond met een Oscar.

Het mooiste dankwoord kwam van Cuba Gooding jr, die iedereen bedankte en minutenlang in (gespeelde) extase uitriep: 'I love you, everybody, I love you, all of you, I love you, I love you.'

Buiten de zaal werd naar gebruik wat actie gevoerd. Dominee Jesse Jackson vond dat er toch weer te weinig zwarte en andere minderheden vertegenwoordigd waren en de Disney Studio's werden gelaakt om hun praktijken op Haïti, waar kinderarbeid wordt verricht voor de fabricatie van snuisterijen.

En Larry Flynt, wiens leven door Milos Forman verfilmd werd in The People vs Larry Flint, had een vliegtuigje gehuurd met het spandoek 'Columbia Studios Sucks', omdat Columbia, die de film produceerde, geweigerd had hem kaartjes voor de uitreiking te verschaffen. Flynt had natuurlijk wel kaartjes geregeld en liet zich in een rolstoel met gouden wielen toejuichen door zijn fans, niet malend om borden met teksten als 'Stop Promoting Sin'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden