PodcastrecensieUit de Gouden Kooi

Onaangenaam stevig doorvragen gebeurt helaas niet in ‘Uit de Gouden Kooi’ ★★★☆☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er welke week een. Vandaag: Uit de Gouden Kooi.

Anna van Leeuwen
null Beeld

‘Fok jou, ja écht fok jou, coño di mama!’ Wie de nieuwe podcast van de VPRO Gids beluistert, moet niet schrikken van gescheld. Uit de Gouden Kooi bestaat namelijk uit een uitvoerig gesprek, in drie delen, met Huub. Hij nam deel aan het omstreden pest-scheld-vecht-seks-en-kots-reality-tv-programma De Gouden Kooi van Talpa, dat van 2006 tot 2008 werd uitgezonden. Flashbacks uit het programma horen bij dit gesprek en die zijn, ook zonder beeld, al genoeg om een (slechte) indruk te krijgen.

Wat bezielt iemand om aan zo’n tv-programma mee te doen? Hoe ging het er écht aan toe? En hoe kijkt Huub terug op zijn televisiefaam? Die vragen probeert Elja Looijestijn van de VPRO Gids in de podcast te beantwoorden. Zij kent Huub nog uit de brugklas, als haar ‘bijdehante jeugdvriend’. Een grappig uitgangspunt en daar komt bij: beiden werken inmiddels bij de televisie. Huub is, nadat hij vierde werd in de spannende finale van De Gouden Kooi (1,2 miljoen kijkers), voor Talpa gaan werken.

Op zoek naar meer? De Volkskrant tipt welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet).

Een paar vragen krijgen we beantwoord (verklapalarm: het was geen kots!), maar Huub, die praat in een vlot tv-redacteurentempo, blijft behoorlijk ongrijpbaar. Hij is de zoon van de directeur van de plaatselijke muziekschool en groeide op in een huis waar geen Goede tijden, slechte tijden mocht worden gekeken. Niet bepaald de jeugd waarvan je verwacht dat iemand later de ‘agressieve huisalcoholist’ (volgens een medebewoner) wordt van een reality-tv-programma.

Zelf noemt Huub zich ‘echt een lul’ als hij een spelletje speelt. Verder relativeert hij zijn extreme gedrag in de villa graag met ‘Ik was pas 24’. Onaangenaam stevig doorvragen doet Looijestijn niet, terwijl je daar als luisteraar wel naar verlangt.

Spijt van hoe hij is geportretteerd heeft Huub niet. Dat kan ook niet, want hij verdient nu zelf – nog steeds – zijn geld met reality-tv, nu achter de schermen. In de casting van deelnemers zoekt hij mensen ‘op een kruispunt’, zegt hij. Dat lijkt een tv-redacteureneufemisme voor mensen die de weg kwijt zijn, want hij somt opgewekt op: ‘Mensen die net zijn gescheiden, mensen die net hun baan zijn kwijtgeraakt.’

Of mensen zoals de 24-jarige Huub dus, die zich voelde aangesproken door een tv-spotje – ‘Nooit meer hoeven werken? De ultieme vrijheid!’ – en nu zelf realitysterren ronselt. Daarin schuilt een tragiek, die in deze podcast onuitgesproken blijft: is Huub eigenlijk wel uit de Gouden Kooi gekomen?

Uit de Gouden Kooi

Media

★★★☆☆

VPRO Gids

Te beluisteren via onder andere vprogids.nl en Spotify

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden