PodcastrecensieOn the Media

On the Media volgt de gespannen verhouding tussen informatie en misinformatie aangenaam kalm ★★★★☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: On the Media geeft les in het ontstaan van complottheorieën.

Mark Moorman
null Beeld

We leven in tijden waarin heel veel stukken beginnen met ‘we leven in tijden‘. In ieder geval, een van de aspecten van deze tijd is dat we niet alleen dagelijks worden geconfronteerd met de epische strijd tussen informatie en misinformatie, maar dat ook de brengers van de boodschap zelf in het nieuws zijn, of het nu via de views en likes op social media is of via de msm (de mainstream media).

Een podcast die deze gespannen verhouding op een buitengewoon aangenaam-kalme en slimme manier volgt is On the Media (ook wel OTM), met presentatoren Bob Garfield en Brooke Gladstone. De show wordt geproduceerd door podcastproducent WNYC, waar ook bekende podcasts als Radiolab enThe New Yorker Radio Hour vandaan komen. En natuurlijk halen ze veel van hun onderwerpen uit de Amerikaanse nieuwscyclus, maar daar kunnen we ons in Nederland niet geheel aan onttrekken, getuige een recente QAnon-betoging op het Museumplein. ‘Het is onderdeel van de levensstijl van de elite om kinderen te misbruiken’, zei een van deze betogers tegen Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma.

In een recente thema-aflevering van OTM (The Wrong Fires, die op 18 september online kwam) kwamen vier items over misinformatie aan bod. Het ging over in hoeverre de reguliere Amerikaanse campagneverslaggeving opgewassen is tegen de manier waarop de integriteit van de verkiezingen in twijfel wordt getrokken. Een ander item beschreef hoe de ophef rond de Franse film Mignonnes (Cuties), die te zien is op Netflix, wordt aangewakkerd door de QAnon-beweging. Wat zijn de echte feiten over het kidnappen en misbruiken van minderjarigen in de VS? Ze behandelen ook de geruchten dat de bosbranden aan de Amerikaanse westkust zouden zijn aangestoken door links-extremisten van Antifa, geruchten die er toe leidden dat zogenaamde milities barricades begonnen op te werpen, alsof het een oorlogsgebied betrof. Alle onderwerpen worden besproken met journalisten en academici, die ver verwijderd van het verhitte meningencircus proberen de zaken op een rij te krijgen. Met een aflevering ben je vijftig minuten en heel wat nuttige inzichten verder.

In de meest recente aflevering (Spheres of Influence) onderzocht OTM-reporter Leah Feder de wonderlijke en, laten we wel wezen, angstaanjagende, opmars van het – groot woord – gedachtegoed van QAnon in yoga- en wellnesskringen op Instagram. Daar is inmiddels de term ‘conspirituality‘ voor bedacht is. Gelukkig praten we in de aflevering ook niet-apocalyptisch met de maker van een documentaire over oer-influencer Paris Hilton, en wordt er een korte geschiedenis van de verhouding tussen realityshows en de werkelijkheid verteld. De ene reality is de andere niet; daar gaat eigenlijk elk item van On the Media over.

On the Media

Media

★★★★☆

Een productie van WNYC

Onder andere te beluisteren via Spotify

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden