Recensie Film

On the Beach at Night Alone: een intrigerende en mysterieuze film (vier sterren)

Bedrieglijk vluchtig en licht. Een transparant oppervlak waaronder van alles bubbelt. De bijzonder productieve Zuid-Koreaanse cineast Hong Sang-soo weet als geen ander hoe hij het simpelste gegeven een mysterieuze schoonheid moet geven.

Neem zijn negentiende speelfilm On the Beach at Night Alone. Centraal staat de beroemde actrice Young-hee (Kim Min-hee),  die in Duitsland haar vriendin Jee-young (Seo Younghwa) bezoekt terwijl haar affaire met een veel oudere regisseur ten einde loopt. Na enkele jaren keert ze terug naar Zuid-Korea, en op een avond aan het strand heeft ze een pijnlijk weerzien met de man (Seong-kun Mun).

Een overzichtelijke plot, die Hong (In Another Country) op allerlei manieren openbreekt en fragmenteert, van spiegelingen voorziet, van verdubbelingen en herhalingen. We zijn amper in Duitsland gesetteld, of de film begint letterlijk opnieuw, inclusief begintitels en Schuberts strijkkwintet. Vervolgens zien we Young-hee als enige in een bioscoopzaal zitten; de lichten gaan aan, alsof zij net met ons naar die film over een naar Duitsland uitgeweken actrice heeft gekeken. 

Waar in Duitsland precies? ‘Dit is de beste stad om te wonen’, zegt Jee-young, maar die stad wordt nooit bij naam genoemd. Sommige scènes, zoals die waar Young-hee en Jee-young door een hal lopen en een trap opgaan, komen nergens vandaan en gaan nergens heen (in het volgende shot bevinden ze zich in een appartement op de begane grond). De zonderling die Young-hee aan het slot van deel 1 ontvoert, keert terug als onzichtbare ramenwasser. Beide episoden eindigen aan een strand en Young-hee wordt twee maal op exact dezelfde wijze gewekt nadat ze in het zand is ingedommeld – en toch is het ene strand het andere niet, de ene Young-hee misschien niet de andere. Hoe langer je erover nadenkt, hoe mysterieuzer en intrigerender de film wordt. On the Beach... (‘Bamui haebyun-eoseo honja’) is een recht doorlopende straat die bij nader inzien een doolhof blijkt.

Welke route je ook neemt, je komt steeds uit bij de magistrale, in Berlijn met de Zilveren Beer bekroonde vertolking van hoofdrolspeelster en Hong-regular Kim Min-hee. Ze speelt Young-hee het ene moment ontwapenend kluchtig, het andere ontredderd, weifelend, dromerig of meditatief; zo teder als ze een plant streelt, zo aanstekelijk fel is haar woede-uitbarsting in een andere scène.

Uiteindelijk is het Kim Min-hees voortdurend van kleur verschietende charisma dat de even melancholieke als absurdistische en praatgrage film richting geeft. Het is alsof de hele realiteit door Young-hees rusteloosheid wordt geïnfecteerd. Alsof On the Beach pas een gewone film zou worden wanneer ze eindelijk lekker zou kunnen uitslapen, daar op dat strand.

Drama: On the Beach at Night Alone. Regie Hong Sang-soo

Met Kim Min-hee, Seo Young-hwa, Mun Seong-kun, Jeong Jae-yeong.

101 min., in 8 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden