Omzichtig pleidooi voor een verantwoord voedselsysteem: Goed eten (***)

Goed eten is een vrome wens tot verantwoord voedsel.

Michiel Korthals
Goed eten (***)
Uitgeverij Vantilt; 381 pagina’s; € 29,95.

De moderne mens is vervreemd van zijn eten, schrijft filosoof Michiel Korthals. We weten niet meer waar ons voedsel vandaan komt, we besteden er almaar minder tijd en geld aan en we weten steeds minder goed hoe we het moeten klaarmaken.

Korthals, tot 2014 hoogleraar filosofie aan de Wageningen Universiteit, noemt het de ‘paradox van de vooruitgang’. Koken maakt de mens tot mens. Maar in de loop van de beschaving hoeven we er steeds minder tijd aan te besteden. Waar onze verre voorouders nog bijna de hele dag bezig waren hun kostje bij elkaar te scharrelen, hoeven wij anno 2018 alleen nog maar een maaltijd uit de voedingsindustrie in de magnetron te schuiven. Dat leidt tot vervreemding van ons eten. En uiteindelijk van onszelf.

In Goed eten doet Korthals een poging om een ethiek van voeding en landbouw te formuleren die gebaseerd is op voedselvaardigheden (kennis) en voedseldemocratie. Daarin staat niet de winst van bedrijven centraal, maar worden alle belangen die rond voedsel spelen (milieu, dierenwelzijn, gezondheid, leefbaarheid van het platteland) meegewogen. ‘Goede smaak impliceert aandacht voor natuur, dieren, boeren en anderen’, schrijft hij.

In zijn omzichtig (en soms nogal omslachtig) geformuleerde betoog komt Korthals tot zes ethische criteria waaraan een verantwoord voedselsysteem zou moeten voldoen. Dringt het de honger terug? Is het duurzaam? Heeft het aandacht voor dierenwelzijn? Draagt het bij aan een rechtvaardige behandeling van boeren? Levert het een bijdrage aan een vitaal landelijk gebied? Legt het een verbinding tussen consument en producent?

Ons huidige industriële landbouwsysteem scoort op alle criteria een onvoldoende, aldus Korthals. Daartegenover zet hij de agro-ecologische landbouw, die kleinschaliger en duurzamer is en op bijna alle punten beter uit de bus komt. ‘Deze benadering verdient daarom veel meer aandacht en het is te hopen dat ze de komende decennia zal groeien.’

Het is een vrome wens, maar vooralsnog zijn de voorstanders van intensivering en schaalvergroting op zijn oude universiteit ver in de meerderheid. Het is maar de vraag of zij zich laten overtuigen door dit pleidooi van een oud-collega.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden