Omstreden boyband-tycoon Pearlman overlijdt: dit is zijn erfenis

Lou Pearlman, de man zonder wie het poplandschap van de jaren negentig er heel anders had uitgezien, is afgelopen vrijdag in de gevangenis overleden. De oprichter en manager van succesvolle boybands zoals de Backstreet Boys en NSYNC zat sinds 2008 een gevangenisstraf van 25 jaar uit vanwege miljoenenfraude.

Jennie Barbier
Albumcover van Backstreet's Back Beeld
Albumcover van Backstreet's BackBeeld

Op sociale media reageerden Pearlmans voormalige protegés met gemengde gevoelens op de dood van de man aan wie zij hun carrière te danken hebben, maar die zij in latere jaren ook voor de rechter hadden gesleept vanwege zijn grootschalige bedrog.

'Ik hoop dat hij rust heeft gevonden', twitterde Justin Timberlake, voormalig lid van NSYNC. Diens oud-collega Lance Bass schreef: 'Hij was misschien geen eerlijke zakenman, maar zonder zijn invloed zou ik vandaag de dag niet doen waar ik van houd.'

Ponzifraude
Geïnspireerd door het succes van het hitkanon uit de jaren tachtig New Kids on the Block, bracht Pearlman in 1993 vijf onbekende jongens bij elkaar die de bestverkopende boyband ooit zouden gaan vormen: de Backstreet Boys. Met wereldwijd 130 miljoen verkochte albums streefden ze al snel hun voorgangers voorbij.

Twee jaar later herhaalde hij dat kunstje nog eens met vijf andere jonge hartenbrekers: NSYNC. En nog eens, met O-Town, LFO, Take 5 en enkele andere wat minder succesvolle incarnaties van dezelfde formule.

Na jarenlang boybands in de hitlijsten gelanceerd te hebben, werd in 2006 bekend dat Pearlman meer dan 300 miljoen dollar had verduisterd met Ponzifraude: een methode waarbij investeerders in bedrijven investeren die geen geld opbrengen. In plaats daarvan wordt de inleg van nieuwe klanten uitbetaald aan eerdere investeerders.

De meeste van Pearlmans slachtoffers waren vrienden en familie. Toen het bedrog aan het licht kwam, vluchtte de muziekman naar Indonesië, waar hij een jaar later werd opgepakt. Bijna alle groepen die hij had vertegenwoordigd hadden hem inmiddels aangeklaagd wegens fraude: Pearlman zou zelf het grootste gedeelte van de door hen verdiende miljoenen in eigen zak hebben gestoken.

Pearlman tijdens de 'World Connection Awards 2002' in Wenen Beeld epa
Pearlman tijdens de 'World Connection Awards 2002' in WenenBeeld epa

Seksueel misbruik
Het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair publiceerde kort na zijn arrestatie een artikel waarin de zakenman, door 'zijn jongens' ook wel 'Big Poppa' genoemd, werd beschuldigd van een nog onverkwikkelijker misdaad. Hij zou verschillende minderjarige tienerjongens die hij onder zijn hoede had seksueel hebben benaderd en enkelen misbruikt. Zelf ontkende hij de aantijgingen. Er werden geen officiële aanklachten ingediend.

Voor de rechtbank van Florida bekende Pearlman in 2008 wel gedurende twintig jaar duizenden mensen geld afhandig te hebben gemaakt. Hij werd veroordeeld tot 25 jaar cel, met een maand aftrek voor elk miljoen dat hij aan zijn slachtoffers terug zou geven. De zaken die 'zijn jongens' tegen hem hadden aangespannen had hij eerder al verloren of buiten de rechtszaal geschikt.

'Vele emoties bij het horen van het overlijden van Lou. Zonder Lou zou ik niet mijn vier broeders hebben ontmoet of de kans van mijn leven hebben gekregen', twitterde AJ McLean van de Backstreet Boys. 'Lou gaf velen van ons een start', erkent ook Ashley Parker Angel van de popgroep O-Town. 'Het is jammer dat hebzucht hem in de weg kwam te zitten.'

De erfenis van Lou Pearlman in vijf videoclips

Zonder Lou Pearlman had het muzikale poplandschap (en menig meisjeskamer) er in de jaren negentig heel anders uitgezien. De erfenis van 'Big Poppa' in vijf video's die de hoogtijdagen van populaire jongensbandjes markeren.

Backstreet Boys - Quit Playing Games (With My Heart) (1996)
Nick Carter, A. J. McLean, Howie D., Kevin Richardson en Brian Littrell braken in 1996 door met hun eerste zelfgetitelde album. Quit Playing Games was hun vierde single. De bijbehorende videoclip deed miljoenen meisjesharten sneller kloppen.

Fragment uit Quit Playing Games (With My Heart) Beeld YouTube
Fragment uit Quit Playing Games (With My Heart)Beeld YouTube

'N Sync - Tearin' Up My Heart (1997)
Een jaar laten lieten Justin Timberlake, JC Chasez, Chris Kirkpatrick, Joey Fatone, en Lance Bass zien dat de markt voor in formatie zingende en dansende jongens nog lang niet verzadigd was.

Aaron Carter - Crazy Little Party Girl (1998)
Aaron Carter mocht van Pearlman als tienjarige ook een graantje meepikken van het succes van grote broer en Backstreet Boy Nick, met de hits Crush on You, I Want Candy en Crazy Little Party Girl.

LFO - Summer Girls (1999)
Ook het succes van deze zomerhit, met de onnavolgbare tekst 'New Kids on the Block had a bunch of hits, Chinese food makes me sick', hebben we aan Pearlman te danken. Door de zin 'I like girls that wear Abercrombie & Fitch', staat dit ook wel bekend als het 'Abercrombie & Fitch-nummer'.

O-Town - Liquid Dreams (2000)
O-Town was het resultaat van het eerste seizoen van MTV's Making the Band in 2000. Pearlman nam de band onder zijn hoede en dat leverde de (weinig beklijvende) hit Liquid Dreams op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden