Omstreden akkoord spekt portemonnee UPC-bestuurders

Het omstreden akkoord tussen de gemeente Amsterdam en kabelbedrijf A2000 om de commerciële zenders volgend jaar achter de decoder te laten verdwijnen is goud waard voor UPC; en dan met name voor de managers van dit Amerikaanse moederbedrijf van A2000....

Van onze verslaggever Wilco Dekker

De Amsterdamse televisiekijker moet straks vijf gulden per maand meer betalen om zenders als RTL4 en SBS6 te kunnen blijven zien. Hij krijgt dan een decoder thuis om het zogeheten pluspakket te kunnen ontvangen. Gaat de Amsterdamse bevolking inderdaad massaal aan die decoder, dan stijgt de beurskoers van UPC hoogstwaarschijnlijk verder. Want als iedereen eenmaal zo'n digitaal kastje thuis heeft, dan kan UPC de kijker ook zaken als Internet, telefonie, films op aanvraag of kook-, sport- of pornokanalen gaan aanbieden. Beleggers verwachten dat het nu nog zwaar verlieslijdende UPC daar op termijn veel geld mee zal verdienen.

En zo wordt ook het pluspakket van de UPC-managers zelf steeds aantrekkelijker. Mark Schneider bijvoorbeeld, de 43-jarige Amerikaanse baas van UPC, kreeg vorig jaar 975 duizend opties tegen een prijs van 12 gulden, meldt het begin dit jaar bij de beursgang uitgegeven prospectus. Gisteren sloot UPC op de Amsterdamse beurs op 46,50 euro, ofwel 102 gulden. Schneider is zo drie maanden na de beursgang op papier ruim 87 miljoen gulden rijker. Of deze opties aan beperkende voorwaarden zijn gebonden, kon UPC gisteren niet zeggen.

Van de vijf UPC-bestuurders - gezamenlijk salaris 3,11 miljoen gulden, exclusief extra's - hebben er nog twee opties. Vice-president John Riordan (55) kreeg 525 duizend stuks voor 10 tot 13 gulden, voormalig Philips-jurist Ton van Voskuijlen (41) heeft er 300 duizend. Elf andere UPC-managers hebben gezamenlijk 1,8 miljoen opties.

'Exorbitant', vindt directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). 'Er is natuurlijk niets mis mee als het management ook profiteert van een stijgende beurskoers. Maar het moet wel in verhouding blijven. Je gaat echt niet tien keer beter presteren als je voor twintig miljoen in plaats van twee miljoen gulden opties hebt.' De VEB heeft als richtlijn dat het optiepakket maximaal twee keer de vaste beloning mag zijn: in het geval van Schneider was dat bijna twintig.

UPC heeft naast A2000 kabelnetten in onder meer Friesland, Gelderland en Zuidoost-Brabant en is daarmee het grootste kabelbedrijf van Nederland. Met kabelnetten in tien landen is het in Amsterdam gevestigde bedrijf ook de grootste kabelaar van Europa. Vorig jaar werd een omzet behaald van 409 miljoen gulden. Tegelijk trof het bedrijf een voorziening van 322,6 miljoen gulden voor de optieplannen.

'Heel mooi', zegt De Vries quasi-bewonderend over die verhouding. 'UPC profiteert duidelijk van de hype rond alles wat met Internet, kabels en telecommunicatie te maken heeft. En daar hebben ze bij hun beursgang zelf natuurlijk ook aan meegeholpen.'

Volgens UPC is de optieregeling niet meer dan normaal, zeker voor Amerikaanse begrippen. Voor een bedrijf als UPC - met voorlopig alleen grote schulden en investeringen - zijn goede mensen essentieel; anders steken investeerders er geen geld in. En goede mensen moeten goed beloond worden. 'Maar dat geldt natuurlijk voor elk bedrijf', tekent De Vries van de VEB aan.

Voormalig UPC-directeur Jacques Hackenberg, inmiddel baas van het Duitse kabelbedrijf Primacom, ziet dat anders. 'Ik heb hier nu 100 duizend opties, die ik pas over drie jaar mag verzilveren. Of dat wat oplevert hangt af van de beurskoers. Dat is goed voor alle betrokkenen. Iedereen, van hoog tot laag, heeft hier opties.'

Hackenberg zou nog 362.500 opties UPC hebben, op papier goed voor 32,6 miljoen gulden. 'Dat klopt niet,' zegt hij. 'Hoeveel het wel is, mag ik u niet zeggen nu ik bij UPC weg ben.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden