Boeken Omslagrubriek

Omslagrubriek: The Godfather, een omslag die al 50 jaar hetzelfde is

S. Neil Fujita’s ontwerp gaat al vijftig jaar mee.

Het omslagontwerp van 2019.

Ze schijnen te bestaan, adepten van de filmacteur Marlon Brando die niet weten dat diens met een Oscar bekroonde rol van maffiabaas Vito Corleone in The Godfather teruggaat op een boek. Dat gelijknamige boek verscheen in 1969 en bevat nogal wat zinnen die letterlijk terugkeren in Francis Ford Coppola’s verfilming uit 1972, zoals Brando’s notoire dreigement: ‘I’m gonna make him an offer he can’t refuse.’

Dat de auteur die zin op zijn beurt ontleende aan Honoré de Balzacs roman Le Père Goriot (1835) en de structuur van de maffiafamilie Corleone baseerde op de patriarchale spanningen in Dostojevski’s De gebroeders Karamazov (1880) zegt genoeg over de literaire aspiraties van de schepper van The Godfather, Mario Puzo (1920-1999).

Dit jaar is het een halve eeuw geleden dat Puzo’s maffia-epos verscheen. Aanleiding voor een jubileumeditie (met een voorwoord van Francis Ford Coppola), die op wat details na teruggrijpt op het omslagontwerp van 1969.

Het omslagontwerp van 1969.

De hand van de alles bestierende poppenspeler was een vondst van Sadamitsu Neil Fujita (1921-2010), een op Hawaï geboren ontwerper wiens omslag ook werd gebruikt voor het filmaffiche en een onafzienbare reeks vertalingen, na de verfilming vaak gecombineerd met het ingemonteerde hoofd van Brando.

The Godfather, met de aaneengesloten G en D in de titel (een symbool van de bescherming die de maffiabaas bood, volgens de ontwerper) was niet Fujita’s eerste succes. Al in de jaren vijftig maakte hij naam met zijn kleurrijke lp-hoezen voor onder anderen Glenn Gould en Charles Mingus, in een stijl die refereerde aan de abstracties van de schilder Paul Klee en de textielontwerpen van Sonia Delaunay.

Ook Fujita’s beroemdste albumhoes, Time Out (1959) van jazzpianist Dave Brubeck, werd bij het vijftigste jubileum in 2009 ongewijzigd herdrukt.

Time Out (1959)

Mario Puzo: The Godfather – 50th Anniversary Edition

With a new introduction by Francis Ford Coppola.

Ontwerp S. Neil Fujita.

Cornerstone, ca € 22,-.

Nog een ontwerp van Neil Fujita (1959).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden