boeken omslag

Omslag: zelfs zonder muis of mens is dit een sterke illustratie

Geen levend wezen te zien, tóch een sterke illustratie voor Steinbecks meesterwerk. 

Bijna acht decennia heeft Clara Egginks vertaling van John Steinbecks Of Mice and Men (1937) het uitgehouden, onder steeds net andere titels (Menschen en muizen, Van mensen en muizen) en bij uiteenlopende uitgevers. 77 jaar is lang, zeker voor een vertaling waarvan de tekorten al bij verschijnen in 1941 zonneklaar hadden moeten zijn. Eén voorbeeld: ‘They run us outa Weed’ wordt bij Eggink het hoepelkromme ‘Ze hebben ons gedaan gegeven in Weed’.

‘Ze hebben ons Weed uit gejaagd’, staat er in de fijne nieuwe vertaling van Peter Bergsma, die Steinbecks novelle eindelijk recht doet. De uitgave van Van Oorschot heeft wel een afwijkende trek. Sinds de eerste druk in de VS bij de geëngageerde uitgeverij Covici-Friede (met een omslag van de fameuze, dan net uit nazi-Duitsland gevluchte Georg Salter) zijn op bijna alle edities de hoofdrolspelers van het verhaal afgebeeld: de dagloners George en Lennie, die dromen van een beter leven maar genadeloos hun ondergang tegemoet gaan.

Naïef, melodramatisch, snel geschetst of fotografisch precies – driftkikker George en dommekracht Lennie nemen steeds andere gedaanten aan, maar ontbreken doen ze haast nooit.

Dat is anders op de nieuwe editie van Van Oorschot. Afgebeeld is alleen een desolaat stoppelveld – de onbarmhartige akker waarop de onafscheidelijke George en Lennie hun karige loon moeten zien te verdienen, het tegendeel van ‘het vette der aarde’ waar ze tegen de klippen op van blijven dromen – tot het wrede, hartbrekende einde.

John Steinbeck: Muizen & mensen

Omslag Anneke Germers.

Van Oorschot; € 19,90.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.