OmslagJanet Hansen

Omslag van Saskia Noorts Stromboli is een visuele rebus die je aan het piekeren zet

Erik van den Berg

Omslag

Zijn de Nederlandse ontwerpers op? Dat niet, zegt Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski, ‘er zijn veel goede Nederlandse ontwerpers.’ Waarom ging hij voor Saskia Noorts roman Stromboli dan toch te rade in het buitenland? Dat past bij ‘onze meer internationaal gerichte uitgeefstrategie’, legt Van Gelderen uit: nadat Lebowski eerder (via het William Morris Agency) de tv-rechten van Astrid Holleeders Judas aan Steven Spielberg had verkocht, hoopt de uitgever op vergelijkbaar succes met Stromboli en andere titels van Noort.

Het haast gewelddadig stralende omslag van Stromboli is ontworpen door Janet Hansen, die als senior designer van de New Yorkse uitgeverij Knopf al veel geprezen covers op haar naam bracht. ‘Ik speur altijd internationaal naar boekontwerpers’, zegt Van Gelderen, ‘en het werk van Hansen was me opgevallen. Heel stijlvol en grafisch, maar ook met soul. Ze bleek ervoor open te staan met ons te werken.’

Achter het exploderende licht op Stromboli zette Hansen het gefragmenteerde portret van een glimlachende vrouw (níét Noorts gezicht); een visuele rebus die je aan het piekeren zet en die in onheilspellende varianten terugkeert in Hansens werk.

Het spectrum loopt van een in goud gesmoord gezicht op Deepti Kapoors A Bad Character (Vintage, 2015) en absurd opgeblazen pasfotopixels op Lara Williams’ A Selfie As Big As The Ritz (Flatiron, 2017) tot de sinistere verminkingen op Dexter Palmers Version Control (Pantheon, 2016).

‘Saskia is heel blij met haar omslag’, zegt Van Gelderen. ‘Het laat zien dat ze een andere weg is ingeslagen met haar schrijverschap.’

Saskia Noort: Stromboli
Ontwerp Janet Hansen.
Lebowski; € 19,99. Beeld RV
Saskia Noort: StromboliOntwerp Janet Hansen.Lebowski; € 19,99.Beeld RV
 Version Control (Pantheon, 2016) Beeld rv
Version Control (Pantheon, 2016)Beeld rv
 A Bad Character (Vintage, 2015)  Beeld rv
A Bad Character (Vintage, 2015)Beeld rv
 A Selfie As Big As The Ritz (Flatiron, 2017) Beeld rv
A Selfie As Big As The Ritz (Flatiron, 2017)Beeld rv

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden