Omschakeling naar digitale ontvangst tv maand uitgesteld

Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroepen zullen in de nacht van 26 op 27 november niet langer analoog (met een antenne) te ontvangen zijn....

ANP

ROOS, de overkoepelende organisatie van regionale omroepen, had aangedrongen op dit uitstel. De organisatie vreesde dat bij te snelle invoering de techniek niet op peil zou zijn, waardoor kijkers extra zouden moeten investeren om toch nog naar de publieke zenders in Nederland te kijken. Dat lijkt nu voorkomen. Voor de ontvangst via digitale ether is een decoder nodig van 30 tot 50 euro, de aanschaf van een zogeheten smartcard is niet nodig.

Nog 74.000 huishoudens in Nederland kijken nu via een antennetelevisie. Daarnaast worden antennes gebruikt voor ontvangst van een tweede toestel en in vakantiehuisjes. In totaal gaat het om ongeveer 220.000 huishoudens.

De betrokken ministeries maken het daarnaast mogelijk om regionale zenders via de satelliet te ontvangen. De zenders hadden daarvoor extra geld nodig, circa 2 miljoen euro. Volgens de woordvoerder van minister Van der Hoeven zijn de partijen daar onderling uitgekomen en zullen zowel het Rijk als de zenders een deel van de kosten voor hun rekening nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden