Omroepen graven alvast schuttersputjes

Vandaag beslist de raad van bestuur van de publieke omroep over de herschikking van Nederland 1, 2 en 3. De omroepverenigingen zijn boos, maar de financiële nood is hoog....

Van onze verslaggever Frank van Zijl

Na een maand uitstel neemt de raad van bestuur van de publiekeomroep vandaag een besluit over een nieuw model voor Nederland1, 2 en 3. De vaste VARA- of AVRO-avond verdwijnt. In plaatshiervan worden de drie netten omgevormd tot een algemeen, eencultureel en een jongerenkanaal. Het eerste net moet zo metveelbekeken programma's de slag om de reclame-inkomsten aangaanmet RTL, SBS en Talpa.

Dit zogeheten programmeringsmodel stuitte de afgelopenmaanden op veel weerstand van tv-makers en omroepdirecties dievoorzien dat hun organisaties niet langer herkenbaar zijn voorde kijker. Dat is in het licht van 2008, tenminste als dekabinetsplannen voor de publieke omroep doorgaan, van cruciaalbelang om te kunnen overleven.

De eerste aankondiging van de raad van bestuur van depublieke omroep leidde op 1 december tot een wilde actie opNederland 3. Later togen honderden omroepmedewerkers, inclusiefde raad van bestuur, naar Den Haag om de politiek ervan tedoordringen dat de kaalslag compleet zal zijn als de voorzienefinanciële tekorten niet snel worden aangevuld.

De nijpende financiële situatie voor 2007 dwingt de raad vanbestuur tot ingrijpen. Blijven de thuisnetten intact, dan moet 181 miljoen worden bezuinigd. In het programmeringsmodel van deraad is dat 117 miljoen. De financiële situatie wordt des teklemmender in het besef dat eurocommissaris Kroes onlangs aangafdat Hilversum ten onrechte 187 miljoen euro aan staatssteun heeftontvangen. Als de overheid dit bedrag moet terugvorderen, is depublieke omroep failliet.

De financiële situatie plaatst de raad van bestuur voor eendilemma. Fatsoenlijke bedrijfsvoering vereist dat wordt gestreefdnaar behoud van werkgelegenheid bij de omroep. De politiek eistbovendien dat Hilversum de maximale inspanning levert om deoplopende tekorten terug te dringen. Pas dan zou in Den Haagmogelijk de bereidheid ontstaan bij te springen.

Anderzijds is het verzet van de A-omroepen zo hevig dat degeloofwaardigheid van de bestuursraad in het geding komt als hetprogrammeringsmodel wordt doorgedrukt.

De confrontatie over het nieuwe Hilversumse model is in feiteeen achterhoedegevecht, betoogde voorzitter van de publiekeomroep Harm Bruins Slot in zijn nieuwjaarsrede. De technologischerevolutie maakt een analoog tv-net tot een trivialiteit. Maar destrijd wordt sterk gevoed door oude sentimenten: is de publiekeomroep van de raad van bestuur, of van de omroepverenigingen?

Tot vorig jaar waren de omroepvoorzitters ruimvertegenwoordigd in de raad van toezicht. Sinds dit jaar bestaatde raad uit onafhankelijke leden. Omroepvoorzitters zijn doorde politiek teruggedrongen in een adviesrol. De raad van bestuurkan dus knopen doorhakken. De programmamakers hebben een maandde tijd gekregen om alternatieve plannen in te dienen. Die zijner niet gekomen.

De omroepvoorzitters hebben eind december wel hun zienswijzeontvouwd. Die hield in dat dat de plannen 'niet of nauwelijksonderbouwd' en dus 'bestuurlijk onverantwoord' zijn. Bij eenpositief besluit van de raad zullen de omroepdirecties deschuttersputten opzoeken.

In die situatie wordt de vrees bewaarheid die bij veelprogrammamakers leeft: samenwerkingsverbanden zoals in Netwerkzullen worden opgeblazen. Omroepen behartigen nog uitsluitend heteigenbelang. Die vrees bestond al langer, maar dan in hetperspectief van de kabinetsplannen voor na 2008. De daadkrachtvan de raad van bestuur laat zo onbedoeld nog diepere sporen na.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden