NieuwsPublieke bestel

Omroep Zwart voldoet aan eis van 50 duizend leden

Omroep Zwart van rapper Akwasi heeft 50 duizend leden binnengehaald. De aspirant-omroep is niet de enige die tot het publieke bestel wil toetreden, maar wel de eerste die aan de belangrijke voorwaarde van het minimumaantal leden voldoet.

De initiatiefnemers Akwasi (r) en Gianni Grot (l) van de nieuwe Omroep Zwart.  Beeld ANP
De initiatiefnemers Akwasi (r) en Gianni Grot (l) van de nieuwe Omroep Zwart.Beeld ANP

De initiatiefnemers, artiest Akwasi en filmmaker Gianni Grot, lanceerden de omroep twee maanden geleden. Ze willen daarmee bijdragen aan een diverser medialandschap. Zo moet Zwart een plek worden ‘waar iedereen wordt gehoord en iedereen wordt gezien’.

Aanvankelijk wilden de initiatiefnemers niet veel kwijt over concrete programma-ideeën. De twee omarmen een nieuwe manier van programma’s maken, waarbij gebruik wordt gemaakt van ideeën van leden. Grot: ‘Ik weet wat ík wil zien, maar ik wil weten wat de kijker wil zien. Op basis daarvan gaan we programmeren. Omroep Zwart is een platform, maar de content moet door leden worden gegenereerd.’

Wel opperden de twee een sportprogramma, dat wordt gepresenteerd door vrouwen en waarbij regelmatig vrouwelijke sporters aanschuiven. Een ander idee is een televisieserie waarin queers de hoofdrol spelen.

Omroep Zwart bleek in rap tempo leden te werven, dankzij een uitgebreide campagne op sociale media. Daar werden ze gesteund door onder anderen rapper Typhoon, kickbokser Remy Bonjasky en actrices Hadewych Minis en Immanuelle Grives. Ook rapper Faberyayo en schrijver Adriaan van Dis figureerden in de campagnespot van Zwart. Van Dis meent dat de omroep een rol zal spelen in het ‘dekoloniseren van de geest’. Naast een batterij BN’ers steunen ook kledingmerken Daily Paper en Patta, platenlabel Topnotch en de Amsterdamse poppodia Melkweg en Paradiso het initiatief.

Met de 50 duizend leden voldoet de aspirant-omroep aan de belangrijke voorwaarde voor toetreding tot het publieke omroepbestel. De volgende stap is het indienen van een beleidsplan bij het Commissariaat voor de Media. Daarin moeten de initiatiefnemers aannemelijk maken dat Zwart iets toe zal voegen aan bestaande programmering.

Zwart is niet de enige aspirant-omroep die wil toetreden tot het publieke bestel. Ongehoord Nederland (42.089 leden) mist een rechts geluid op tv. Omroep Groen, die zendtijd wil om aandacht te vragen voor klimaat en duurzaamheid, en omroep X, die meer mensen van kleur wil terugzien op tv, hebben beiden minder dan 10 duizend leden. Samen met een aantal andere aspirant-omroepen hebben ze onderwijs- en mediaminister Arie Slob gevraagd om uitstel van de werftermijn. Vanwege de coronacrisis zouden ze te weinig kans hebben gehad om leden te werven op fysieke locaties zoals Zwarte Cross of het Kwakoe festival.

LEES VERDER

Binnen twee maanden verzamelde omroep Zwart 50 duizend betalende leden. Maar wat wil Zwart straks toevoegen aan het publieke bestel? Rapper Akwasi en filmmaker Gianni Grot over rolmodellen en wat ze van Netflix leerden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden