Omdat jij als zaadcel het hardste zwom

Om goed te poepen moet je diep hurken. Er bestaat een hormoon waarvan je gaat opruimen. Deze en nog veel meer weetjes over ons lichaam staan knap uitgelegd in een kinderprentenboek.

Martijn van Calmthout
null Beeld x
Beeld x

Kijk, echt nieuws staat er natuurlijk niet in het nieuwe boek van Jan Paul Schutten. Het wonder van jou heet het en het gaat alleen maar over ons lichaam. Alles wat erin zit en wat eraan hangt. Hoe het werkt. Van verliefd zijn tot poepen. Slapen. Ruiken. Denken. En zelfs genen en bacteriën. Dat weten we natuurlijk allemaal allang. Maar Floor Rieder heeft de tekeningen gemaakt. Hele mooie. En dan blijken de verhalen van Jan Paul ook nog eens enorm grappig. Daarom verdient dit boek vijf sterren. Of misschien zelfs wel zes (van de vijf).

Jan Paul en Floor kunnen goed boeken maken. Dat wisten we al. Een paar jaar geleden maakten ze al een keer een belachelijk mooi boek. Dat boek heette Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel en ging over leven en evolutie. Wat Jan Paul daarover vertelde was leuk en wijs. En Floor maakte zulke mooie tekeningen dat je bleef bladeren.

Leuke grappen

Jan Paul krijgt soms prijzen omdat hij prachtig kan schrijven. Hij is een kinderboekenschrijver. Hij gebruikt korte zinnen. Ook al is het soms heel ingewikkeld wat hij wil vertellen. Dat helpt enorm. Het is net alsof hij naast je zit en glimlachend tegen je praat over cellen en trilharen, zweetvoeten en zenuwen, hormonen en ademhalen. Hij gebruikt soms wel moeilijke woorden. Maar dat komt doordat doktoren dat steeds doen. En hij zegt er meteen bij dat die moeilijke woorden niet zo belangrijk zijn.

Hij maakt ook zoveel leuke grappen, dat je blijft lezen. Terwijl het best een dik boek is. Waarin ook nog eens heel ingewikkelde dingen worden uitgelegd. Over cholesterol bijvoorbeeld, een vet dat in je aderen zit. Daar moet je echt even je hersens bij houden. Een van die grappen gaat over het mengen van water en olie. Dat gaat niet tot je er eiwitten bij stopt. Dat doet je lever ook. Alleen vertelt Jan Paul dat je met een beetje mosterd en citroensap erbij ook heerlijke mayonaise maakt. En hij weet ook veel voordelen van roken. Ten eerste wordt de sigarettenfabriek rijk. En ten tweede was dat het eigenlijk wel.

null Beeld x
Beeld x

Poepen

Het grappige van Het wonder van jou is dat je gaat nadenken over je eigen lijf en wat je ermee doet, alsof dat helemaal nieuw is. Dat is best knap, voor een boek zonder nieuws. Maar Floor en Jan Paul vinden dat je ook een mooi boek verdient. Als zaadcel heb je er hard genoeg voor gezwommen.

Maar staat er nou echt geen nieuws in het boek? Dat hangt ervan af hoeveel je al weet van een mensenlijf. Ik leerde dat er een hormoon is waarvan je gaat opruimen. Prolactine. Dat moeten we misschien maar eens in de limonade van onze zoon stoppen.

Poepen blijkt trouwens ook een fijn onderwerp. Volgens Jan Paul zijn de meeste mensen te dom om het goed te doen. Voor goed poepen moet je diep hurken. Dan staat je endeldarm netjes recht naar beneden en kan de poep er goed uit.

En wat ík bijvoorbeeld helemaal niet wist, of misschien weer vergeten was, is dat onze huid dood is. De allerbuitenste buitenkant tenminste. Elke minuut vallen er wel 30.000 of 40.000 dode cellen van je af. Geen wonder dat we aan het stofzuigen blijven.

Bedankt dus Jan Paul en Floor. Ook voor de uitleg dat doodzijn niet erg is. Dat is net als toen je nog niet geboren was, namelijk. Dat weet ook niemand meer.

null Beeld x
Beeld x
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden